Πτώση λόγω αμφιβολιών στη Wall Street

Εχασε ξανά τις 11.000 μονάδες ο Dow Jones,  με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις αμφιβολίες για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, κόστους 700 δισ. δολ. Απανωτές οι διακυμάνσεις. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με τη νευρικότητα των επενδυτών για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών να μεταφράζεται σε εναλλαγές προσήμων στο ταμπλώ.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.853 85 μονάδες με απώλειες 1,47%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 1,18%, στις 2.153,34 μονάδες. Πτώση 1,56% για τον S&P 500, στις 1.188,22 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η αρχική διάθεση ανάκαμψης από τις ισχυρές απώλειες της Δευτέρας εξανεμίστηκε σύντομα, καθώς οι επενδυτές ήταν στραμμένοι στην ακρόαση του οικονομικού επιτελείου στο Κογκρέσο, για την έγκριση του «πακέτου» 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση των τραπεζών της χώρας.

Η αγορά σταθεροποιήθηκε για να εντείνει τις απώλειές της στις πρώτες απογευματινές συναλλαγές, με τις πιέσεις στους πετρελαϊκούς τίτλους λόγω υποχώρησης των πετρελαϊκών τιμών να επιδεινώνουν την εικόνα της αγοράς και τον Dow Jones να υποχωρεί κάτω και από τις 10.900 μονάδες.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, μια δεύτερη προσπάθεια ανάκαμψης έστειλε την αγορά σε οριακά υψηλότερα επίπεδα, με τον Nasdaq να υπεραποδίδει. Ωστόσο, και αυτή εξασθένησε, με τις πιέσεις να εντείνονται εκ νέου στα τελευταία 15 λεπτά της συνεδρίασης.

Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε ιδιαίτερα ισχνός για την εποχή, κάτω από το 1 δισ. μετοχές τόσο στο NYSE όσο και στον Nasdaq.  

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης κυριάρχησαν οι ομιλίες του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Henry Paulson και του προέδρου της Federal Resrerve, Ben Bernanke ενώπιον τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, όπου και ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης, κόστους 700 δισ. δολαρίων.

Αν και τα μέλη του Κογκρέσου δεν άφησαν περιθώριο σεναρίων ότι το σχέδιο διάσωσης που προωθείται κινδυνεύει να μην εγκριθεί, τόνισαν ότι πρόταση τέτοιας κλίμακας απαιτεί πιο προσεκτική συζήτηση και εξέταση και πιθανότατα δεν θα έχει εγκριθεί έως το τέλος της εβδομάδας.  

Όπως ανέφεραν οι δυο άντρες στην ομιλία τους στην τραπεζική επιτροπή του Κογκρέσου, οι κεφαλαιαγορές αντιμετωπίζουν ισχυρούς κλυδωνισμούς και ο καλύτερος τρόπος σταθεροποίησης είναι η απομάκρυνση των "τοξικών" τίτλων.

"Οι ενέργειες του Κογκρέσου πρέπει να είναι άμεσες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν τυχόν σοβαρές συνέπειες για τις αγορές μας και την οικονομία μας", τόνισε ο κ. Bernanke.

Παράλληλα, ο κ. Paulson επεσήμανε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να είναι χαρούμενο που του έδωσε ένα "μπαζούκας" για να εξαγοράσει τις Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς αυτό οδήγησε στη σταθεροποίηση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων.

"Ευτυχώς που έγινε αυτό και οι αγορές σταθεροποιήθηκαν προτού ανακοινώσουν τα κέρδη τους κάποιες επενδυτικές τράπεζες, γιατί σήμερα, η κατάσταση θα ήταν πολύ σοβαρότερη", σημεώσε ο κ. Paulson.

Εν τω μεταξύ, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, κ. Christopher Cox ζήτησε από το Κογκρέσο να εξουσιοδοτήσει τη SEC να επιβλέπει την αγορά Credit Default Swap (CDS), που, όπως τόνισε, εάν είναι ανεξέλεγκτη μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα naked short selling.

Στην αγορά, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση στους χρηματοοικονομικούς τίτλους, με τη νευρικότητα που επικρατεί να αποτυπώνεται στις έντονες και μεικτές μεταβολές των τιμών.

Η υποχώρηση του πετρελαίου μετά το χθεσινό ράλι, στα 106,97 δολάρια το βαρέλι, πίεσε τις ενεργειακές μετοχές, εντείνοντας τις απώλειες στην αμερικανική αγορά.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,68%, στα 8,86 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,70%, στα 10,03 δολάρια. Στα 24,28 δολάρια έκλεισε το δικαίωμα της 3Ε με απώλειες 1,3%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο απώλεσε 1,91% στις 5.136,12 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη εμφάνισε απώλειες 0,64% στις 6.068,53 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,98% στις 4.139,82 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v