Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γυρίζει σε αρνητικό έδαφος η Wall Street

Πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην μαραθώνια κατάθεση Paulson και Bernanke στο Κογκρέσο, αλλά και στην υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής. Στο "κόκκινο" έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην μαραθώνια κατάθεση Paulson και Bernanke στο Κογκρέσο, αλλά και στην υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής. Στο "κόκκινο" έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά εμφάνισε σημαντικές απώλειες μετά από δυο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών από την κυβέρνηση.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης βρίσκονται οι ομιλίες του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Henry Paulson και του προέδρου της Federal Resrerve, Ben Bernanke ενώπιον τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, όπου και θα ζητήσουν την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης, κόστους 700 δισ. δολαρίων.

Στην ομιλία τους, οι δυο άντρες προειδοποιούν για τις συνέπειες πιθανής καθυστέρησης, τονίζοντας ότι οι κεφαλαιαγορές αντιμετωπίζουν ισχυρούς κλυδωνισμούς και ο καλύτερος τρόπος σταθεροποίησης είναι η απομάκρυνση των "τοξικών" τίτλων.

"Οι ενέργειες του Κογκρέσου πρέπει να είναι άμεσες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν τυχόν σοβαρές συνέπειες για τις αγορές μας και την οικονομία μας", επισημαίνει ο κ. Bernanke.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κ. Henry Paulson, και ο πρόεδρος της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke, ζήτησαν από το Κογκρέσο να εγκρίνει άμεσα το σχέδιο "διάσωσης" του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας και προειδοποίησαν για τις συνέπειες πιθανής καθυστέρησης.

Όπως ανέφεραν σε ομιλία τους στην τραπεζική επιτροπή του Κογκρέσου, οι κεφαλαιαγορές αντιμετωπίζουν ισχυρούς κλυδωνισμούς και ο καλύτερος τρόπος σταθεροποίησης είναι η απομάκρυνση των "τοξικών" τίτλων.

"Οι ενέργειες του Κογκρέσου πρέπει να είναι άμεσες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν τυχόν σοβαρές συνέπειες για τις αγορές μας και την οικονομία μας", τόνισε ο κ. Bernanke.

Παράλληλα, ο κ. Paulson επεσήμανε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να είναι χαρούμενο που του έδωσε ένα "μπαζούκας" για να εξαγοράσει τις Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς αυτό οδήγησε στη σταθεροποίηση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων.

"Ευτυχώς που έγινε αυτό και οι αγορές σταθεροποιήθηκαν προτού ανακοινώσουν τα κέρδη τους κάποιες επενδυτικές τράπεζες, γιατί σήμερα, η κατάσταση θα ήταν πολύ σοβαρότερη", σημεώσε ο κ. Paulson.

Εν τω μεταξύ, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, κ. Christopher Cox ζήτησε από το Κογκρέσο να εξουσιοδοτήσει τη SEC να επιβλέπει την αγορά Credit Default Swap (CDS), που, όπως τόνισε, εάν είναι ανεξέλεγκτη μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα naked short selling.

Εν τω μεταξύ, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της επισημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλοι κλάδοι ασκούν πιέσεις για να συμπεριληφθούν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού τους στο σχέδιο διάσωσης.

Παράλληλα, η Federal Reserve προχώρησε σε αύξηση του ανώτατου ορίου συμμετοχής ενός μετόχους μειοψηφίας σε μια τράπεζα, στο 33% από 25%.

Στην αγορά, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται για μια ακόμη συνεδρίαση στους χρηματοοικονομικούς τίτλους, με τη νευρικότητα που επικρατεί να αποτυπώνεται στις έντονες και μεικτές μεταβολές των τιμών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο τίτλος της Wachovia υποχωρεί κατά 10% τη στιγμή που αυτός της ΑIG ενισχύεται κατά 18,22%. Πτώση 5% για τον τίτλο της Morgan Stanley αλλά και για αυτόν της Citigroup που υποχωρεί κατά 7,5%.

Η ισχυρή υποχώρηση του πετρελαίου μετά το χθεσινό ράλι, στα 104,39 δολάρια το βαρέλι, πιέζει τις ενεργειακές μετοχές, εντείνοντας τις απώλειες στην αμερικανική αγορά.  

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.894 μονάδες με απώλειες 1,10%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,96%, στις 2.157μονάδες. Πτώση 1,32% για τον S&P 500, στις 1.191 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο απώλεσε 1,91% στις 5.136,12 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη εμφάνισε απώλειες 0,64% στις 6.068,53 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,98% στις 4.139,82 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v