Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρίαρχη η νευρικότητα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινείται η αμερικανική αγορά μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, εν όψει των ομιλιών Bernanke και Paulson στο Κογκρέσο, με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Σε θετικό έδαφος κινείται η αμερικανική αγορά μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, εν όψει των ομιλιών των κ. Bernanke και Paulson στο Κογκρέσο, με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά εμφάνισε σημαντικές απώλειες έπειτα από δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών από την κυβέρνηση.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης βρίσκονται οι ομιλίες του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, κ. Henry Paulson, και του προέδρου της Federal Reserve, k. Ben Bernanke, ενώπιον τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, όπου και θα ζητήσουν την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης, κόστους 700 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Maketwatch, οι δύο άντρες προειδοποιούν για τις συνέπειες πιθανής καθυστέρησης, τονίζοντας ότι οι κεφαλαιαγορές αντιμετωπίζουν ισχυρούς κλυδωνισμούς και ο καλύτερος τρόπος σταθεροποίησης είναι η απομάκρυνση των "τοξικών" τίτλων.

"Οι ενέργειες του Κογκρέσου πρέπει να είναι άμεσες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν τυχόν σοβαρές συνέπειες για τις αγορές μας και την οικονομία μας", επισημαίνει ο κ. Bernanke.

Εν τω μεταξύ, η "Wall Street Journal "σε δημοσίευμά της επισημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλοι κλάδοι ασκούν πιέσεις για να συμπεριληφθούν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού τους στο σχέδιο διάσωσης.

Παράλληλα, η Federal Reserve προχώρησε σε αύξηση του ανώτατου ορίου συμμετοχής ενός μετόχου μειοψηφίας σε μία τράπεζα, στο 33% από 25%.

Στην αγορά, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται για μία ακόμη συνεδρίαση στους χρηματοοικονομικούς τίτλους, με τη νευρικότητα που επικρατεί να αποτυπώνεται στις έντονες και μικτές μεταβολές των τιμών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο τίτλος της Wachovia υποχωρεί κατά 10%, τη στιγμή που αυτός της ΑIG ενισχύεται κατά 18,22%. Πτώση 5% για τον τίτλο της Morgan Stanley αλλά και για αυτόν της Citigroup που υποχωρεί κατά 1%. Ωστόσο, ο κλαδικός δείκτης του S&P ενισχύεται κατά 1%.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.059 μονάδες με άνοδο 0,40%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,68%, στις 2.193μονάδες. Κέρδη 0,38% για τον S&P 500, στις 1.211 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,91% στις 5.136 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,55%, στις 4.157 μονάδες. Πτώση 0,26% για τον DAX 30, στις 6.092 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v