Ωθηση για Wall από χρηματοοικονομικές- τεχνολογία

Με κέρδη εξακολουθούν να κινούνται οι κυριότερες αμερικανικές αγορές, καθώς οι αναβαθμίσεις σε IBM και σε Goldman- Lehman, δίνουν ώθηση σε Nasdaq και Dow, αντίστοιχα. ”Τραπεζικά” κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές.

Σταθερά σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές αγορές, καθώς Dow και Nasdaq λαμβάνουν ώθηση από τις αναβαθμίσεις σε χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές εταιρίες, αντίστοιχα.

Εξάλλου, οι θετικές επιδράσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ”βοήθησαν” τις ευρωαγορές να διατηρήσουν τα κέρδη που κατέγραφαν λίγο μετά το άνοιγμά τους και που αποδίδονται κυρίως στην ώθηση που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος από φήμες όπως αυτή της συγχώνευσης της HVB με την Commerzbank.

Στο +0,92% και τις 3.641 μονάδες βρέθηκε πριν από λίγο ο δείκτης DAX, ενώ με κέρδη έκλεισαν οι CAC 40 (+0,5%, 3.409 μονάδες) και FTSE 100 (+0,82%, 4.292 μονάδες).

Στις αμερικανικές αγορές την εκ τόνωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για την τεχνολογία φαίνεται ότι προκαλεί η αναβάθμιση της IBM από την CSFB (outperform από neutral), ενώ εξίσου θετική για τον κλάδο πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση της Micro Devices ότι θα εμφανίσει σημαντικότερα του αναμενόμενου κέρδη στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

Αναλυτικότερα για τον κλάδο της τεχνολογίας, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των αναλυτών μιλά πλέον ξεκάθαρα για ”ανάκαμψη”, επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις της First Call, σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό κατά το οποίο τα κέρδη γ΄ τριμήνου των τεχνολογικών εταιριών θα είναι κατά 78% υψηλότερο έναντι των περσινών.

Άλλωστε, στο χρηματοοικονομικό τομέα, ο οίκος Merrill Lynch προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τα αποτελέσματα των Lehman Brothers και Goldman Sachs, θέτοντας το σύνολο του κλάδου στο τιμόνι της νέας, ενδοσυνεδριακής ανόδου του Dow.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι αναβαθμίσεις τραπεζών στη Γηραιά Ήπειρο, όπως για παράδειγμα αυτή της Deutsche Bank, η οποία αναβαθμίστηκε σήμερα από την UBS σε ”buy” από ”neutral” προηγουμένως. Ο επενδυτικός οίκος αναθεώρησε προς τα επάνω και την τιμή στόχο της Deutsche Bank κατά 13% στα 68 ευρώ αντίστοιχα.

Εξάλλου, ο ίδιος οίκος, αναθεώρησε επί τα βελτίω και τη σύσταση της HSBC σε ”buy” από ”neutral”.

Αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,74% και διαμορφώνεται στις 9.573 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,25%, στο επίπεδο των 1.881 μονάδων. Στο +0,79% και τις 1.029 μονάδες ο S&P 500.

Χωρίς ιδιαίτερη επιρροή φαίνεται να είναι προς το παρόν οι χθεσινές δηλώσεις Μπους περί ανάγκης αύξησης της χρηματοδότησης των εκστρατευτικών σωμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι αναλυτές εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διογκώσει εκ νέου το έλλειμμα και να πιέσει ανοδικά τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v