Κόντρα στις φθινοπωρινές συνήθειες η Wall

Σημαντικά κέρδη καταγράφει, στο μέσον περίπου της συνεδρίασης, η Wall Street, εκπλήσσοντας τους αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κατά παράδοση ο Σεπτέμβριος είναι ”κακός μήνας”. Μεγαλύτερα τα κέρδη στον Nasdaq λόγω αναβάθμισης της IBM. Αναβάθμιση και για Goldman- Lehman από Merrill Lynch.

Διεύερυνση κερδών καταγράφεται μετά το άνοιγμα στις αμερικανικές αγορές, αφού οι επενδυτές φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αναβαθμίσεις χρηματοοικονομικών και τεχνολογικών εταιριών και λιγότερο στις όποιες ανησυχίες μπορεί να προκέλσαν για το έλλειμμα οι χθεσινές δηλώσεις Μπους για το Ιράκ.

Ο κλάδος της τεχνολογίας οδηγείται για μία ακόμη ημέρα υψηλότερα, καθώς οι ευεργετικές επιρροές της αναβάθμισης της IBM από την CSFB (από Neutral σε outperform) αποτυπώνονται στην άνοδο του δείκτη Nasdaq (στο +1,21% και τις 1.880 μονάδες).

Ακόμη, θετικά επιδρά στον τεχνολογικό δείκτη η ανακοίνωση της Micro Devices, ότι τα κέρδη της του γ΄ τριμήνου θα είναι καλύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Η μετοχή της εταιρίας κερδίζει τώρα 11%.

Για τον Dow Jones, ο οποίος αυτή την ώρα κερδίζει 0,72% και διαμορφώνεται στις 9.572 μονάδες, ρόλο ατμομηχανής φαίνεται να παίζει ο χρηματοοικονομικός κλάδος, όπου η Merrill Lynch αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη των εταιριών Lehman Brothers και Goldman Sachs.

Σε άλλες ειδήσεις, ο Τζ. Μπους μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει επιπλέον 87 δισ. δολ. προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών είναι αρνητικές, καθώς δεν κρύβουν το φόβο τους ότι κάτι τέτοιο θα διογκώσει το ήδη υψηλό δημόσιο έλλειμμα και θα πιέσει για άνοδο των επιτοκίων.

Ειδικότερα για τον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι πλειονότητα των αναλυτών μιλά πλέον ξεκάθαρα για ”ανάκαμψη”, επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις της First Call, σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό κατά το οποίο τα κέρδη γ΄ τριμήνου των τεχνολογικών θα είναι κατά 78% υψηλότερο έναντι των περσινών.

Ωστόσο, αναφορικά με την πορεία των τεχνολογικών εταιριών στις συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πιθανή μια... ”στάση για ανάσα” από τα τεχνολογικά χαρτιά, αφού οι αποδόσεις τους προηγούνται σημαντικά της αγοράς.

Στο +0,74% και τις 1.028 μονάδες ο δείκτης S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v