Επιπλέον 87 δισ. δολ. για Ιράκ ζητά ο Μπους

Ανησυχία προκαλεί στους κόλπους των αναλυτών η εξαγγελία του Τζ. Μπους ότι πρόκειται να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 87 δισ. δολ., ώστε να χρηματοδοτηθεί η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι εκτιμήσεις υποστήριζαν ότι το αίτημα Μπους δεν θα ξεπερνούσε τα 80 δισ. δολ.

Επιπλέον 87 δισ. δολ. για Ιράκ ζητά ο Μπους
Ανησυχία για περαιτέρω διόγκωση του αμερικανικού δημόσιου ελλείμματος προκαλεί η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον ποσό 87 δισ. δολ., ώστε να χρηματοδοτηθεί η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Στη δήλωση αυτή προχώρησε χθες ο Τζ. Μπους στο πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά την ”κήρυξη” των εχθροπραξιών στο Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα ανέμεναν οι αναλυτές, το χρηματικό αίτημα του προέδρου θα βρισκόταν στο εύρος των 66-80 δισ. δολ., ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρχικά (την άνοιξη) ζητήσει από το Κογκρέσο το ποσό των 74,7 δισ. δολ.

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να διασκεδάσει την καλπάζουσα στο εσωτερικό των ΗΠΑ κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στα συγκεκριμένα θέματα.

Ο Τζ. Μπους εξήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Ιράκ, ενώ υποσχέθηκε πως ”θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, θα δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να κατορθώσουμε αυτή τη σημαντική νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι αναλυτές χαρακτήρισαν την ανάγκη για περισσότερα χρήματα ”αρνητική εξέλιξη”, αφού κάτι τέτοιο αναμένεται να διογκώσει περαιτέρω το δημόσιο έλλειμμα και κατ΄ επέκταση να πιέσει για αύξηση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v