HΠΑ: Μαζικά πουλούν τις μετοχές τους οι insiders

Στα υψηλότερα επίπεδα των 27 τελευταίων μηνών έφτασαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις μετοχών από insiders, καταδεικνύοντας έτσι, σύμφωνα με την Thomson Financial, ότι είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της Wall Street.

HΠΑ: Μαζικά πουλούν τις μετοχές τους οι insiders
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2001 εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις μετοχών από insiders, φτάνοντας στα 3,6 δισ. δολ. από 1,8 δισ. που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού Thomson Financial.

Ο Αύγουστος, αλλά και ο Μάιος σηματοδότησαν τους δύο εκείνους μήνες του 2003 που οι πωλήσεις μετοχών από τα κορυφαία διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων ξεπέρασαν τον μέσο μηνιαίο όρο των 5 τελευταίων ετών.

Ας σημειωθεί ότι σε κάθε 1 δολάριο το οποίο οι insiders διέθεσαν για αγορές μετοχών αντιστοιχούν 44,53 δολάρια μετοχών που πωλήθηκαν τον Αύγουστο.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν στα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, αποτελώντας ένδειξη ότι τα διευθυντικά στελέχη εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξα για την πορεία της Wall Street, σύμφωνα με την Thomson Financial.



Το προηγούμενο υψηλό της εν λόγω αναλογίας είχε σημειωθεί στα 40,90 δολ. τον Μάιο του 2001. Έναν χρόνο μετά ο δείκτης S&P 500 είχε υποχωρήσει κατά 15%.

Οι μεγαλύτερες πωλήσεις σημειώθηκαν στον τομέα των εταιριών παροχής υπηρεσιών για καταναλωτές (Consumer Services) (726 εκατ. δολ.), αλλά και της υψηλής τεχνολογίας (901 εκατ. δολ.).

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν από τον τομέα της κατανάλωσης η Alliance Gaming και η United Stationers και από αυτόν της τεχνολογίας οι Lam Research, KLA-Tencor και Andrew Corp.

Oι αγορές μετοχών από insiders έφτασαν τον ίδιο μήνα στα 86 εκατ. δολ., οριακά ενισχυμένες από τα 76 εκατ. του Ιουλίου, παραμένοντας κάτω από το όριο των 100 εκατ. δολ. (που θεωρείται φυσιολογικό). Οι αγορές των insiders έχουν να ξεπεράσουν εδώ και έναν χρόνο τον μέσο μηνιαίο όρο των 5 ετών, που διαμορφώνεται στα 176 εκατ. δολ.

Οι μεγαλύτερες αγορές παρατηρήθηκαν στον τομέα των εταιριών κοινής ωφέλειας (4,6 εκατ. δολ.), με αντιπροσωπευτικά τα παραδείγματα της Pepco Holdings και της DQE.

Στον χρηματοοικονομικό τομέα, οι insiders προέβησαν σε αγορές μετοχών ύψους 32 εκατ. δολ., αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των 3 τελευταίων μηνών. Αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν η Alleghany Corp, Doral Financial, Regency Centers, American Capital Strategies και η Huntington Bancshares.

Η Thomson First Call επισημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο, ιστορικά τουλάχιστον, παρατηρείται μια τάση μείωσης των πωλήσεων από insiders, χωρίς όμως να σημειώνεται παράλληλα κάποια αξιοσημείωτη αύξηση στις αγορές.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v