Αλλάζει εκτιμήσεις για πληθωρισμό - ΑΕΠ η ΕΚΤ;

Για αλλαγή των προβλέψεων της ΕΚΤ, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης, κάνει λόγο το Bloomberg. Αφορμή για τις αλλαγές αποτέλεσαν η ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο α΄ εξάμηνο και η ανατίμηση του πετρελαίου.

Για αλλαγή των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης κάνει λόγο δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο πρακτορείο.



Το εν λόγω δημοσίευμα τονίζει ότι η EKT αναθεώρησε προς τα κάτω τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, στο 0,4% για το 2003 από 0,7% της προηγούμενης εκτίμησης, μετά και την απογοητευτική πορεία που εμφάνισε η οικονομία της περιοχής κατά το α΄ εξάμηνο του έτους.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι επίσημες προβλέψεις της ΕΚΤ γίνονται δύο φορές το χρόνο συνήθως, κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο.

Νωρίτερα άλλο δημοσίευμα του Bloomberg τόνιζε (και πάλι επικαλούμενο πηγές προσκείμενες σε αυτό) ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον τιμάριθμο τόσο για το 2003 όσο και για το 2004.

Η ΕΚΤ βλέπει τον τιμάριθμο στο 2,1% φέτος από 2% που ήταν η αρχική της εκτίμηση και στο 1,6% το 2004 από 1,3% προηγουμένως, λόγω των προβλέψεων για την ανατίμηση του ”μαύρου χρυσού”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v