Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall με πετρέλαιο στο προσκήνιο

Με κέρδη αλλά μακριά από το υψηλό ημέρας έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς η επιστροφή του πετρελαίου πάνω από τα 114 δολάρια περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με κέρδη αλλά μακριά από το υψηλό ημέρας έκλεισε η αμερικανική αγορά, καθώς η επιστροφή του πετρελαίου πάνω από τα 114 δολάρια επανέφερε την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε κάπως «μουδιασμένα» καθώς η κλιμάκωση της κρίσης στον Καύκασο ενίσχυσε τους φόβους για ενδεχόμενα προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου.

Στην συνέχεια όμως η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής που έφτασε μέχρι και τα 112,72 δολάρια το βαρέλι άμβλυνε τις ανησυχίες των επενδυτών που προχώρησαν σε τοποθετήσεις στέλνοντας σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τους βασικούς δείκτες.

Αντίδραση η οποία όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς οι εντεινόμενες εκτιμήσεις ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα επιφέρει μείωση στην ζήτηση του καυσίμου επανέφερε το πετρέλαιο σε ανοδική τροχιά, με την σειρά Σεπτεμβρίου για το light crude oil να κλείνει τελικά στα 114,45 δολάρια το βαρέλι.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να τρόμαξε τους επενδυτές που προέβησαν σε ρευστοποιήσεις θέσεων με αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει και να κλείσει με κέρδη μεν αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones που μετά τις αρχικές μικρές απώλειες έφτασε να κερδίσει περισσότερες από 100 μονάδες, δεν κατόρθωσε να διατηρήσει μέχρι τέλους τον βηματισμό του με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τελικά την συνεδρίαση στις 11.782,35 μονάδες, με κέρδη 0,41%.

Ισχυρά κέρδη της τάξης του 1,07% κατέγραψε ο Nasdaq, κλείνοντας στις 2.439,95 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ακόμη υψηλότερα, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,69% και διαμορφώθηκε στις 1.305,32 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,26 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 2. Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν οι τίτλοι των iShares:Russ 2000, Citigroup, Bank Of America, Washington Mutual και Qwest Communications.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε περίπου στα 2,28 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να ξεπερνούν τις πτωτικές σε αναλογία 2 προς 1. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Sirius Xm Radio, Intel και Ual Corp.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, στο προσκήνιο βρέθηκε ο τίτλος της Waste Management, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι αυξάνει την επιθετική προσφορά της για την Republic Serveices στα 6,73 δισ. δολάρια ή 37 δολάρια ανά μετοχή.

Ανοδικά έκλεισε επίσης ο τίτλος της Berkshire Hathaway, παρά την υποχώρηση κατά 8% που εμφάνισε η κερδοφορία της στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης.

Κινητικότητα παρατηρήθηκε και στον τίτλο της GATX Corp., η οποία κατέθεσε πρόταση ύψους 3 δισ. δολαρίων στην General Electric για την εξαγορά της μονάδας της παροχής υπηρεσιών σιδηροδρόμων.

Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, αλλά και αυτές των εταιριών εμπορευμάτων, καθώς οι αγορές εμπορευμάτων κινήθηκαν έντονα πτωτικά σήμερα, με τα πολύτιμα μέταλλα να δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο χρυσός να κλείσει με απώλειες της τάξης του –4%, στα 826,90 δολάρια η ουγκιά και το ασήμι στα 14,64 δολάρια η ουγκιά, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες της τάξης του 4,5%.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 9,79 δολάρια με απώλειες 5,59%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,39%, στα 9,24 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής ώθησε υψηλότερα και στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,96% και έκλεισε στις 5.541,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 0,73% υψηλότερα, ολοκληρώνοντας στις 6.609,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε στις 4.538,49 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,04%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v