Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντυπωσιακά κέρδη στη Wall λόγω πετρελαίου

Σε υψηλά 6 εβδομάδων ολοκλήρωσε η Wall τη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς η "βουτιά" του πετρελαίου και η ενίσχυση του δολαρίου τροφοδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε υψηλά έξι εβδομάδων ολοκλήρωσε η Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η "βουτιά" του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου τροφοδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, αν και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε κάπως μουδιασμένα λόγω των ζημιών-μαμούθ που ανακοίνωσε στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο η Fannie Mae, στη συνέχεια η αμερικανική αγορά κινήθηκε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Την ανοδική αντίδραση τροφοδότησαν το ράλι του δολαρίου, που ενισχύθηκε έως το 1,50 ευρώ, και κυρίως η ισχυρή πτώση της πετρελαϊκής τιμής, με τα συμβόλαια του light crude oil να είναι διαπραγματεύσιμα αργά το βράδυ στα 115,10 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, θετικά υποδέχτηκαν οι επενδυτές και τα μακροοικονομικά στοιχεία, που έδειξαν βελτίωση αν και μικρότερη των προσδοκιών της παραγωγικότητας στο δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ κατά 2,2%.

Έτσι, ο Dow Jones, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, πολύ γρήγορα γύρισε σε θετικό πρόσημο και από εκεί και πέρα κινήθηκε μόνιμα σε έντονα ανοδική τροχιά, με αποτέλεσμα να κλείσει τελικά 303 μονάδες περίπου υψηλότερα, και συγκεκριμένα στις 11.734,32, με κέρδη 2,65% για την ημέρα και με 3,5% για την εβδομάδα.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει στις 2.414,10 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,48%, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να σημειώνει άνοδο κατά 4,5%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1.296,32 μονάδες, με κέρδη 2,39% για την ημέρα και με 2,8% για την εβδομάδα.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,16 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 1. Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν οι τίτλοι των iShares:Russ 2000, Citigroup, Sprint Nextel, Wachovia, Bank Of America, General Electric και American International Group.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε περίπου στα 2,2 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να ξεπερνούν τις πτωτικές σε αναλογία 2 προς 1. Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, Cisco και Oracle.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των επιχειρήσεων καταναλωτικών αγαθών, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

Ανοδικά κινήθηκαν και αρκετές μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, ωθούμενες από τα κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων που εμφάνισε στο τρίμηνο η MBIA.

Ωστόσο, δεν ίσχυσε το ίδιο για όλες τις μετοχές του κλάδου, καθώς οι ισχυρές ζημίες της Fannie Mae, η μετοχή της οποίας υποχώρησε πάνω από 8,5%, παρέσυραν προς τα κάτω τίτλους όπως αυτοί των Freddie Mac, Washington Mutual και AMBAC.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 10,37 δολάρια με απώλειες 2,17%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 3,01%, στα 9,34 δολάρια. Απώλειες 2,38% κατέγραψε το δικαίωμα της 3Ε, στα 25,81 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 5.489,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,28% και ολοκλήρωσε στις 6.561,65 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.491,85 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,77%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v