Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SEC: "Επιθετική στροφή" ενάντια σε τράπεζες

Η SEC αποφάσισε να ξεχάσει αυτό που ο οικονομολόγος Nouriel Roubini χαρακτηρίζει "σοσιαλισμό της Wall Street", επιβάλλοντας σε κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους να αναλάβουν "μόνοι" τις υποχρεώσεις τους.

  • της Σοφίας Ζαφείρη
SEC: Επιθετική στροφή ενάντια σε τράπεζες
Η SEC, πιθανώς αντιδρώντας και σε αρκετές επικρίσεις σχετικά με την τακτική στήριξης των προβληματικών τραπεζών -σαφώς σε συνεργασία με τη Fed και το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ- καλεί τη Citi και τη Merrill να προχωρήσουν κάλυψη των απωλειών που προκάλεσαν σε επενδυτές.

Ήδη η Citigroup δέχτηκε -σε έναν τακτικό συμβιβασμό- να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια, καθώς είχε τεθεί στο στόχαστρο της SEC για παραπλάνηση επενδυτών στην πώληση δομημένων επενδυτικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η Citi δέχτηκε να προχωρήσει στην επαναγορά 7,5 δισ. δολαρίων που αφορά σε χρέος της, με την κίνηση αυτή να αποτελεί μέρος του συμβιβασμού του ομίλου με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης κ. Andrew Cuomo και τη SEC.

Την ίδια στιγμή και η Merrill Lynch δέχτηκε την επαναγορά auction-rate χρέους, που είχε πωλήσει σε πελάτες της, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια, ενώ η όλη δραστηριότητα του ομίλου θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου 2009.

Επιπρόσθετα, η κ. Denise Voigt Crawford, στέλεχος της SEC στο Τέξας, αποκάλυψε ότι η επιτροπή εξετάζει τις μεθόδους 11 τραπεζών στην αγορά action-rate και ως εκ τούτου θα υπάρξουν και νέοι συμβιβασμοί στο μέλλον.

Κλήση από τη SEC για εξέταση των δραστηριοτήτων της στη συγκεκριμένη αγορά έχει λάβει και η Bank of America, ενώ στις αρχές της εβδομάδας η STMicroelectronics κατέθεσε μήνυση ενάντια στην Credit Suisse κατηγορώντας την ότι επένδυσε 450 εκατ. δολάρια (κεφάλαια της STMicroelectronics) στην αγορά action-rate. Η Credit Suisse δεν θέλησε να σχολιάσει το όλο θέμα.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών βρίσκεται και η UBS, η οποία κατηγορείται για απάτη στον τρόπο διαχείρισης και επένδυσης χρεών. Η εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας δηλώνει ότι "η συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα με τις εποπτικές αρχές είναι άψογη".

Πάντως, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η UBS θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερο πρόστιμο και να επαναγοράσει χρέος πολύ υψηλότερης αξίας από τη Citigroup και τη Merrill Lynch

-- Οι συνέπειες για τους ομίλους

Στην περίπτωση της Citi, η αναγκαστική επαναγορά θέτει αρκετά προβλήματα στην προσπάθεια του επικεφαλής της κ. Vikram Pandit να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να επαναφέρει τον όμιλο σε κερδοφόρα πορεία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ζημίες του ομίλου στα τρία τελευταία τρίμηνα έχουν φτάσει στα 17,4 δισ. δολάρια.

Περίπου ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Merrill Lynch, η οποία έχει υποφέρει αρκετά λόγω ζημιών 19,2 δισ. δολαρίων. Στη, δε, περίπτωση της UBS, η εξ ανάγκης επαναγορά τιτλοποιημένου χρέους θα βαρύνει περισσότερο τον ήδη προβληματικό ισολογισμό της τράπεζας.

-- Ο "σοσιαλισμός" της Wall Street

Ένας από τους πλέον επικριτικούς οικονομολόγους της SEC, της Fed και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας είναι ο κ. Nouriel Roubini, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Barron’s, ο κ. Roubini χαρακτήρισε τη βοήθεια που παρέχουν η Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε προβληματικούς ομίλους... "σοσιαλισμό Wall Street και πλουσίων".

Όπως τονίζει ο οικονομολόγος, οι εποπτικές αρχές σπεύδουν να σώσουν προβληματικούς ομίλους με χρήματα των φορολογουμένων, ενώ οι μέτοχοι των υπό κατάρρευση εταιριών κυριολεκτικά δεν δίνουν ούτε σεντς.

Ο κ. Roubini -ο οποίος χαρακτηρίζεται αρκετά συχνά "ιέρακας κακών ειδήσεων"- στρέφεται και κατά της SEC, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί μόλις 11 τράπεζες για τον τρόπο δράσης τους, σε ό,τι αφορά τις επονομαζόμενες τοξικές επενδύσεις, με δεδομένο ότι πολύ περισσότερες έχουν εμπλακεί στην όλη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v