Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση του πετρελαίου ωθεί τη Wall

Η υποχώρηση του πετρελαίου προς τα 113 δολάρια παρά την συνεχιζόμενη κρίση στον Καύκασο οδηγεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα την αμερικανική αγορά. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Η υποχώρηση του πετρελαίου προς τα 113 δολάρια παρά την συνεχιζόμενη κρίση στον Καύκασο ωθεί τους επενδυτές σε τοποθετήσεις με αποτέλεσμα η αμερικανική αγορά να διευρύνει τα κέρδη της.

Έτσι, ενώ η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας στην προμήθεια πετρελαίου, η νέα υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής προς τα 113 δολάρια το βαρέλι άλλαξε την ψυχολογία των επενδυτών που στέλνουν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τους βασικούς δείκτες.

Το θετικές διαθέσεις ενισχύουν και τα δύο επιχειρηματικά deals που προωθούνται. Σημειώνεται ότι η Waste Management αύξησε την επιθετική προσφορά της για την εξαγορά Republic Services στα 6,73 δισ. δολάρια ή 37 δολάρια ανά μετοχή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg News η GATX Corp. κατέθεσε πρόταση στην General Electric για την εξαγορά της μονάδας της υπηρεσιών σιδηροδρόμων έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones ενισχύεται περίπου 108 μονάδες και διαμορφώνεται στις 11.850,66 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,99%, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,75%, στις 2.456,25 μονάδες, και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,13%, στις 1.310,96 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικά κέρδη καταγράφει ο τίτλος της Verizon Communications μετά την συμφωνία της εταιρίας με δύο εργατικά συνδικάτα για την υπογραφή τριετούς σύμβασης.

Κινητικότητα παρατηρείται επίσης στον τίτλο της Berkshire Hathaway, η οποία την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία της στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο υποχώρησε κατά 8% λόγω χαμηλότερων επανασφαλιστικών εσόδων.

Πιέσεις δέχονται από την άλλη οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, λόγω της διολίσθησης του πετρελαίου, καθώς και οι τίτλοι των εταιριών πρώτων υλών.

Η νέα υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής «χάρισε» κέρδη και στις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,96% και έκλεισε στις 5.541,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 0,73% υψηλότερα, ολοκληρώνοντας στις 6.609,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε στις 4.538,49 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,04%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v