Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Ν. Οσετία

Στην Τιφλίδα βρίσκεται ο Γάλλος ΥΠΕΞ και προεδρεύων της ΕΕ Μ. Κουσνέρ και ο Φινλανδός ομόλογός του Α. Στουμπ, επικεφαλής του ΟΑΣΕ, σε μια προσπάθεια για την εκτόνωση της κατάστασης. Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Ν. Οσετία.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Ν. Οσετία
Στην Τιφλίδα βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Ε.Ε., κ. Μπερνάρ Κουσνέρ, και ο Φινλανδός ομόλογός του κ. Αλεξάντερ Στουμπ, επικεφαλής του ΟΑΣΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Γεωργιανό Πρόεδρο κ. Μιχαήλ Σακασβίλι, σε μια προσπάθεια για την εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή. Σήμερα οι διαμεσολαβητές θα μεταβούν στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Ο κ. Κουσνέρ παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο από τρία σημεία που υποστηρίζεται από την Ε.Ε.: σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και επιστροφή της περιοχής στην προηγούμενη κατάσταση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν την κρίση στη Νότια Οσετία, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε., θα μεταβεί στη Μόσχα στις αρχές της εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στη Ρωσία να αποδεχτεί άμεση κατάπαυση του πυρός με τη Γεωργία απήυθυνε προ ολίγου και ο οργανισμός των επτά ισχυρότερων χωρών, γνωστός και ως G7.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας κ. Μιχαήλ Σακασβίλι προειδοποίησε σήμερα τις δυτικές χώρες να μην εγκαταλείψουν τη Γεωργία, γιατί αυτό θα αποδυναμώσει τη Δημοκρατία σε όλο το πρώην σοβιετικό μπλοκ.

"Αν πέσει η Γεωργία, αυτό θα σημάνει και την πτώση της Δύσης στο σύνολο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και παραπέρα", τόνισε ο Πρόεδρος της Γεωργίας σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση της "Wall Street Journal".

"Οι ηγέτες των γειτονικών χωρών -της Ουκρανίας και των άλλων χωρών του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας- θα πρέπει να κρίνουν αν το τίμημα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις", επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε να σταλεί αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην αποσχισθείσα γεωργιανή δημοκρατία της Νότιας Οσετίας, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο αναφέρεται πως ο κ. Μεντβέντεφ έκανε την πρόταση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Πρόεδρο της Φινλανδίας κ. Τάρια Χάλονεν, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ο κ. Μεντβέντεφ "τάχθηκε υπέρ της στάθμευσης εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, μιας αποστολής αυτού του οργανισμού, στην περιοχή της Νότιας Οσετίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ανέφερε ακόμη πως η Ρωσία θα κάνει τα πάντα "για να εξομαλύνει την κατάσταση στη Νότια Οσετία".

Ο κ. Μεντβέντεφ κάλεσε επίσης τους Δυτικούς να μην επαναλάβουν το λάθος των "συμφωνιών του Μονάχου" του 1938 με τη ναζιστική Γερμανία, το οποίο οδήγησε σε μια "τραγωδία", εμφανιζόμενοι συμβιβαστικοί με "τον επιτιθέμενο".

Η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ παθητικός παρατηρητής της κατάστασης στον Καύκασο, προειδοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν τις επιθέσεις τους στη Νότια Οσετία, αγνοώντας την έκκληση της Γεωργίας στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας ραντάρ στο διεθνές αεροδρόμιο του Τμπιλίσι, προκαλώντας μικρές ζημιές, όπως και την πόλη Γκόρι στην κεντρική Γεωργία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με τη γεωργιανή κυβέρνηση, η Μόσχα έχει στείλει ενισχύσεις 6.000 αντρών στη Νότια Οσετία και 4.000 Ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται στην Αμπχαζία. 

Ο ρωσικός στρατός απηύθυνε τελεσίγραφο στις γεωργιανές δυνάμεις στην Αμπχαζία να παραδώσουν τα όπλα τους σήμερα το πρωί, γιατί διαφορετικά θα δεχτούν επίθεση, αλλά η Γεωργία απέρριψε το τελεσίγραφο αυτό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Επίσης, το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο τις Αρχές της Νότιας Οσετίας, τονίζει ότι οι γεωργιανές δυνάμεις βομβάρδισαν την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσχινβάλι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δυναμης και να τραυματιστούν δεκαοκτώ.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣ της Γεωργίας σημειώνει ότι ρωσικά στρατεύματα από την επαρχία της Αμπχαζίας προχώρησαν περίπου 40 χιλιόμετρα προς τη γεωργιανή πόλη Σενάκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v