Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν άντεξε το "βάρος" του πληθωρισμού η Wall

Πτωτικά ξεκίνησε την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα η Wall Street, καθώς η υποχώρηση κατά σχεδόν 3% του πετρελαίου δεν κατόρθωσε να εξαλείψει τις πληθωριστικές ανησυχίες. Απώλειες και στις ευρωαγορές.

Πτωτικά ξεκίνησε την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα η Wall Street, καθώς η υποχώρηση κατά σχεδόν 3% του πετρελαίου δεν κατόρθωσε να εξαλείψει τις πληθωριστικές ανησυχίες.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω επιφυλακτικότητας, λόγω των μικτών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και τα οποία έδειξαν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών αλλά και του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούνιο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,4%. Ωστόσο, οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο, καθώς ενώ αυξήθηκαν κατά 0,6% ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,8% λόγω της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου. Ο δομικός πληθωρισμός στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 0,3%.

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007 μάλιστα, ο πληθωρισμός εμφανίζεται αυξημένος κατά 4,1%, που είναι και η μεγαλύτερη άνοδος που έχει σημειώσει τα τελευταία 17 χρόνια, γεγονός που προβληματίζει τους επενδυτές και τους αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν με ενδιαφέρον την απόφαση της Fed για τα επιτόκια στη συνεδρίασή της εντός της εβδομάδας.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενίσχυσε όμως και η υποχώρηση κατά 29% που εμφάνισαν τα κέρδη της HSBC Holdings στο εξάμηνο, κάτι που επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός κλάδος.

Η «βουτιά» ωστόσο που κατέγραψε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η πετρελαϊκή τιμή, η οποία έχοντας ενδοσυνεδριακά καταγράψει ημερήσιο χαμηλό στα 119,50 δολάρια έκλεισε τελικά στα 121,43 δολάρια με πτώση περίπου 3%, άμβλυνε σε έναν βαθμό τις πληθωριστικές ανησυχίες. Δεν στάθηκε όμως ικανή να ανατρέψει το κλίμα.

Έτσι, ο Dow Jones αν και πρόσκαιρα βρέθηκε σε θετικό έδαφος, δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τον βηματισμό του και ολοκλήρωσε τελικά την συνεδρίαση στις 11.284,15 μονάδες, με απώλειες 0,37%.

Ο Nasdaq, που δέχθηκε και τις ισχυρότερες πιέσεις, έκλεισε στις 2.285,56 μονάδες, με πτώση 1,10%, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 1.249,01 μονάδες, ήτοι 0,90% χαμηλότερα.

Από τις επιμέρους μετοχές, πιέσεις δέχθηκαν για μια ακόμα συνεδρίαση οι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, μετά την ανακοίνωση πτώσης 29% στα κέρδη πρώτου εξαμηνού από την HSBC λόγω αύξησης των προβλέψεών της για επισφαλή δάνεια στα 10 δισ. δολάρια.

Απώλειες κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Exxon Mobil, επηρεασμένος από την υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής, ενώ με απώλειες έκλεισε και η μετοχή της Alcoa.

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές ανησυχίες και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των HSBC και Fortis ώθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα και τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 5.320,20 μονάδες, με απώλειες 0,64%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 6.349,81 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,73%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,78% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 4.280,63 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v