Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και GM πιέζουν τη Wall Street

Τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, οι ζημιές «μαμούθ» της General Motors και η άνοδος του πετρελαίου ωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα την Wall Street. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και οι ζημιές «μαμούθ» της General Motors στο β’ τρίμηνο και η νέα άνοδος του πετρελαίου ωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα την Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω επιφυλακτικότητας, καθώς η νέα μείωση -αν και μικρότερη των προβλέψεων- που εμφάνισαν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο και η αύξηση της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, επιβεβαιώνει τους φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, οι νέες θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 51.000, έναντι προσδοκιών για μείωσή τους κατά 75.000, ενώ η ανεργία ανήλθε στο 5,7% από 5,5% που ήταν τον Ιούνιο.

Το κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω οι ισχυρές ζημίες της τάξης των 15,5 δισ. δολαρίων που εμφάνισε η General Motors στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης, καθώς και η άνοδος της πετρελαϊκής τιμής νωρίτερα, πάνω από τα 128 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, η υποχώρηση του πετρελαίου στη συνέχεια στην περιοχή των 126 δολαρίων «βοήθησε» τους βασικούς δείκτες να περιορίσουν τις απώλειές τους, με αποτέλεσμα αυτήν την ώρα ο Dow Jones να κινείται στις 11.340,57 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,33%, ο Nasdaq να διαμορφώνεται στις 2.311,69 μονάδες, με πτώση 0,60%, και ο S&P 500 να βρίσκεται στις 1.262,03 μονάδες, με απώλειες 0,42%.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρές απώλειες της τάξης του 3,5% καταγράφει ο τίτλος της General Motors μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, καθώς και η μετοχή της Schering-Plough μετά την μη έγκριση του φαρμάκου της Sugammadex.

Ισχυρή πτώση σημειώνουν επίσης οι τίτλοι των φαρμακευτικών εταιριών Elan και Biogen Idec, λόγω των νέων αρνητικών στοιχείων που έχουν προκύψει για το φάρμακό τους κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, Tysabri.

Εν τω μεταξύ, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,06% στις 5.354,70 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 6.396,46 μονάδες, με πτώση 1,28%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.314,34 μονάδες, ήτοι 1,78% χαμηλότερα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v