Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωριστικές πιέσεις στη Wall Street

Πιέσεις δέχεται η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την αύξηση που εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Όμως η πτώση κατά 3% του πετρελαίου περιορίζει τις απώλειες. Με πτώση έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Πιέσεις δέχεται η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την αύξηση που εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στις ΗΠΑ αλλά και την αναζωπύρωση των ανησυχιών για τις τράπεζες.

Ειδικότερα, το αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, παρά την αύξηση κατά 0,6% που εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούνιο, καθώς το ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,8%, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων, κάτι που καταδεικνύεται από την αύξηση κατά 0,3% που εμφάνισε αντίστοιχα ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει είδη διατροφής και ενέργειας.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007 ο πληθωρισμός εμφανίζει άνοδο της τάξης του 4,1%, που είναι και η μεγαλύτερη μεταβολή που έχει σημειωθεί από έτος σε έτος, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο τους επενδυτές όσο και τους αναλυτές, που αναμένουν με ενδιαφέρον την απόφαση της Fed, αλλά και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, για τα επιτόκια τις επόμενες ημέρες.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών εντείνουν περαιτέρω οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο, με αφορμή αυτήν την φορά την υποχώρηση κατά 29% που εμφάνισε η κερδοφορία της HSBC Holdings στο πρώτο οικονομικό εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και κυρίως την αύξηση από την τράπεζα των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια στα 10 δισ. δολάρια.

Από την άλλη βέβαια, η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής κατά 4 δολάρια περίπου, στα 121,30 δολάρια το βαρέλι, περιόρισε σε έναν βαθμό τις πληθωριστικές ανησυχίες και βοήθησε τους βασικούς δείκτες να μειώσουν τις αρχικές τους απώλειές.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 11.310,53 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,14%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,93% και διαμορφώνεται στις 2.289,52 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.253,02 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες 0,58%.

Από τις επιμέρους μετοχές, έντονες πιέσεις λόγω HSBC δέχονται οι τραπεζικοί τίτλοι και κυρίως αυτοί των Citigroup, Bank of America και JP Morgan Chase, ενώ απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών ελέω διολίσθησης της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές ανησυχίες και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, ώθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα και τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.320,20 μονάδες, με πτώση 0,64%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 6.349,81 μονάδες, με απώλειες 0,73%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 0,78% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.280,63 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v