Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το "αριστερό" μπήκε ο Αύγουστος στη Wall

Με ήπια πτώση ξεκίνησε ο Αύγουστος στη Wall Street, καθώς οι ζημιές της GM και η άνοδος του πετρελαίου, περιόρισαν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πτώση στις ευρωαγορές.

Με πτώση ξεκίνησε ο Αύγουστος στη Wall Street, καθώς οι ζημιές «μαμούθ» της General Motors, τα απογοητευτικά στοιχεία των αυτοκινητοβιομηχανιών και η άνοδος του πετρελαίου περιόρισαν το ενδιαφέρον. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε σταθεροποιητικά, παρά τις ζημιές «μαμούθ» που ανακοίνωσε στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο η General Motors, καθώς τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ φάνηκαν να ικανοποιούν σχετικά τους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα εμφάνισαν μείωση κατά 51.000, η οποία όμως ήταν αρκετά μικρότερη από την υποχώρηση κατά 75.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το ίδιο διάστημα η ανεργία ανήλθε στο 5,7% από 5,5% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, στη συνέχει το ράλι της πετρελαϊκής τιμής που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και πάλι τα 128 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε τελικά στα 125 δολάρια, ενισχυμένο κατά 0,7% ή 1 δολάριο το βαρέλι, επανέφερε την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κινηθούν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν περαιτέρω τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για τις πωλήσεις τον Ιούλιο, οι οποίες κινήθηκαν περίπου 15% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και ανέδειξαν τον Ιούλιο στον χειρότερο μήνα από πλευράς πωλήσεων των τελευταίων 16 ετών.

Έτσι, ο Dow Jones μετά από ένα σύντομο ανοδικό ξεκίνημα, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 11.326,32 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,45% για την ημέρα και 0,4% για την εβδομάδα.

Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.310,96 μονάδες, με πτώση 0,63% για την ημέρα και σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε 0,56% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.260,31 μονάδες, με αποτέλεσμα στην εβδομάδα να εμφανίσει πτώση 0,2%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,2 δισ. τεμάχια, με τους τίτλους των Wachovia, iShares:Russ 2000, Kraft Foods και Citigroup να προσελκύουν κυρίως το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στα 2,15 δισ. τεμάχια, με τις μετοχές των PowerShares QQQ, Sirius Satellite Radio, Microsoft και Cisco να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, με ισχυρές απώλειες έκλεισε ο τίτλος της General Motors, μετά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 15,5 δισ. δολαρίων στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, ενώ πτωτικά ολοκλήρωσε και η μετοχή της Yahoo.

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι των φαρμακευτικών εταιριών Elan και Biogen Idec, μετά τα νέα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το φάρμακό τους Tysabri για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με πτώση έκλεισε επίσης η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Schering-Plough, καθώς δεν έλαβε την σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για το φάρμακο Sugammadex.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 10,40 δολάρια με απώλειες 0,29%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,32%, στα 9,37 δολάρια. Αντίθετα, κέρδη 1,08% κατέγραψε το δικαίωμα της 3Ε, στα 25,27 δολάρια.

Όσον αφορά στα της Ευρώπης, με σημαντική πτώση ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.354,70 μονάδες, με απώλειες 1,06%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 6.396,46 μονάδες, με πτώση 1,28%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 1,78% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 4.314,34 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v