Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός "βαραίνει" τη Wall Street

Ήπια πτώση εμφανίζει η αμερικανική αγορά, καθώς τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ενίσχυση του πληθωρισμού αλλά και των καταναλωτικών δαπανών τον Ιούνιο. Οριακά χαμηλότερα κινούνται και οι ευρωαγορές υπό το «βάρος» της HSBC.

Ήπια πτώση εμφανίζει η αμερικανική αγορά, καθώς τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο. Οριακά χαμηλότερα και οι ευρωαγορές υπό το «βάρος» της HSBC.

Kατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η Wall υποχώρησε μετά την ανακοίνωση νέας μείωσης των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο αλλά και ζημιών ύψους 15,5 δισ. δολαρίων από τη General Motors.

Στη σημερινή συνεδρίαση, το κλίμα σηματοδοτεί η ανακοίνωση για καταναλωτικές δαπάνες και πληθωρισμό, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, επικρατεί μια διάθεση στάσης αναμονής εν όψει αποφάσεων για τα επιτόκια από Fed, αλλά και από Αγγλία, Ευρωζώνη και Αυστραλία εντός της εβδομάδας.

«Εκτιμούμε ότι η ανακοίνωση της Fed θα είναι ουδέτερη, με περισσότερη έμφαση στην εικόνα της ανάπτυξης και διατήρηση της ανησυχίας για τις πληθωριστικές πιέσεις, σχολιάζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούνιο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,4%. Ωστόσο, οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% αλλά ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,8% λόγω της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου. Ο δομικός πληθωρισμός στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 0,3%.

Το πετρέλαιο υποχωρεί εκ νέου προς τα 124 δολάρια, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου κατά 0,5%.

Στην αγορά, πτωτικά κινείται ο τίτλος της HSBC μετά την ανακοίνωση μείωσης των καθαρών κερδών εξαμήνου κατά 29% και προβλέψεων 10 δισ. δολαρίων.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,85%, στις 11.230 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,15%, στις 2.284 μονάδες. Πτώση 0,84% για τον S&P 500, στις 1.249 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,35%, στις 5.335 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,75%, στις 4.282 μονάδες. Πτώση 0,85% για τον DAX 30, στις 6.343 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v