Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρελθόν οι 11.000 μονάδες για τον Dow

Η πτώση του πετρελαίου και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις Bernanke «χρωμάτισαν» τη συνεδρίαση της Wall, που έκλεισε με μικτά πρόσημα. Σφυροκόπημα σε Freddie Mac, Fannie Mae. Απώλειες στις ευρωαγορές. 

Η ισχυρότατη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Bernanke «χρωμάτισαν» τη συνεδρίαση της Wall, που έκλεισε με μικτά πρόσημα. Υψηλή μεταβλητότητα. Απώλειες για Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Η τιμή του αργού σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα 17 ετών καθώς υποχώρησε 4,5%, κλείνοντας στα 138,6 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως τα 135,9 δολάρια με τις απώλειες να υπερβαίνουν τα 9 δολάρια.

Αιτία για τη σημαντική πτώση αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κ. B. Bernanke στο Κογκρέσο. Ο επικεφαλής της FED εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος, τόνισε ότι οι προοπτικές ενίσχυσης του πληθωρισμού αυξάνονται και πως οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν.

Ισχυρές πιέσεις που ξεπέρασαν το 25% δέχτηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση οι μετοχές των Freddie Mac και Fannie Mae με αφορμή τους φόβους που εκφράζονται για τον αντίκτυπο της κρίσης στα μεγέθη των δύο εταιριών αλλά και για την πορεία του σχεδίου «διάσωσης».

Αντίθετα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Washington Mutual και General Motors.

Στις ειδήσεις σχετικά με την οικονομία άνοδο 1,8% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιούνιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,1%.

Λίγο πριν από το κλείσιμο στο NYSE το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι μετοχές των Wachovia, Freddie Mac και Fannie Mae, ενώ στο Nasdaq οι τίτλοι των Powershares, Microsoft και Ιntel.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.962 μονάδες με πτώση 0,84%, ενώ ο Νasdaq σημείωσε κέρδη 0,13%, στις 2.215 μονάδες. Πτώση 1,09% για τον S&P 500, στις 1.214 μονάδες.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και συχνές εναλλαγές προσήμων.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 1,59%, στα 11,7 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε κάμψη 5,3%, στα 26,2 δολάρια. Απώλειες 2,1% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 8,2 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 2,42%, στις 5.171 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,96%, στις 4.061 μονάδες. Πτώση 1,91% για τον DAX 30, στις 6.081 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v