Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο "χαστούκι" στη Wall από τις τράπεζες

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις τράπεζες υποσκίασαν το deal μεταξύ InBev και Anheuser-Busch και εξανέμισαν τα αρχικά κέρδη. Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις τράπεζες υποσκίασαν το deal μεταξύ InBev και Anheuser-Bush και εξανέμισαν τα αρχικά κέρδη.

Ειδικότερα, παρά το θετικό ξεκίνημα με αφορμή την αποδοχή από την Anheuser-Busch της πρότασης εξαγοράς ύψους 52 δισ. δολαρίων από την βελγική InBev και το σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac, η αμερικανική αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει τον βηματισμό της, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να «γυρίσουν» σχετικά γρήγορα σε αρνητικό έδαφος και να κλείσουν τελικά στο «κόκκινο», υψηλότερα ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας.

Την τάση και στην σημερινή συνεδρίαση διαμόρφωσαν οι εντεινόμενες ανησυχίες για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές τράπεζες, μετά την «κατάρρευση» της IndyMac.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Avalon Partners, Peter Cardillo, τα νέα όσον αφορά τα δύο προαναφερθέντα πιστωτικά ιδρύματα είναι θετικά «ωστόσο επιβεβαιώνουν τους φόβους της αγοράς», αναφορικά δηλαδή με το μέγεθος των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Ανησυχίες που ενίσχυσε περαιτέρω η φημολογία για προβλήματα στην National City, η μετοχή της οποίας σημείωσε σημαντική υποχώρηση παρά τις διαβεβαιώσεις της τράπεζας ότι δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

Έτσι, ο Dow Jones, που στην αρχή της συνεδρίασης έφτασε να ενισχύεται ακόμα και πάνω από 100 μονάδες, «γύρισε» γρήγορα σε αρνητικό έδαφος και παρά την προσπάθεια ανάκαμψης λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίαση, έκλεισε τελικά με απώλειες 0,41%, στις 11.055,19 μονάδες.

Ο Nasdaq, αφού απώλεσε τα αρχικά του κέρδη, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας στις 2.212,87 μονάδες με απώλειες 1,17%, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 1.228,30 μονάδες, με πτώση 0,90%.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,41 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 1. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Freddie Mac, Fannie Mae, Washington Mutual, Wachovia, Citigroup και Lehman Brothers.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε περίπου στα 2,03 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους θα υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία περίπου 2 προς 1. Τις υψηλότερες ρευστοποιήσεις εμφάνισαν οι μετοχές των PowerShares QQQ, Cisco Systems, Microsoft και Intel.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, συνεχίστηκαν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις στους τραπεζικούς τίτλους, με αυτούς των περιφερειακών τραπεζών να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ισχυρή πτώση κατέγραψε μάλιστα η μετοχή της Washington Mutual, που υποχώρησε κατά 35%, ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και οι μετοχές των Fannie Mae και Freddie Mac, παρά τα αξιόλογα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα.

Από τις επιμέρους μετοχές με απώλειες έκλεισαν επίσης ο τίτλος της General Motors, καθώς και αυτός της Yahoo, μετά την απόρριψη από την εταιρία της πρότασης εξαγοράς από την Microsoft και τον επιχειρηματία Carl Icahn.

Εν τω μεταξύ, με μικρές διακυμάνσεις εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στην αγορά ενέργειας, με τη σειρά Αυγούστου για το Light Crude Oil να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στα 145,28 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν αμετάβλητη, έχοντας κυμανθεί σε στενό εύρος διακύμανσης, μικρότερο των τριών δολαρίων, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποθεμάτων την προσεχή Τετάρτη.

Στο μέτωπο των πολύτιμων μετάλλων, ωστόσο, ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία, διασπώντας το επίπεδο αντίστασης των 970 δολαρίων ανά ουγκιά και κλείνοντας στα 973,70 δολάρια, ενισχυμένος κατά 1,36%.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 12,05 δολάρια με κέρδη 2,55%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,12%, στα 8,42 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα της 3Ε ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 27,54 δολάρια, με πτώση 1,64%.

Εν τω μεταξύ, με αξιόλογα κέρδη τερμάτισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,74% και έκλεισε στις 5.300,40 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,76% και ολοκλήρωσε στις 6.200,25 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.142,53 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,02%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v