Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πράσινο η «μπίλια» στη Wall Street

Συνεδρίαση – ασανσέρ στην αμερικανική αγορά, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενδεικτικό της νευρικότητας για την κατάσταση των Fannie Mae - Freddie Mac αλλά και για το νέο άλμα του πετρελαίου στα 141 δολάρια.

Συνεδρίαση – ασανσέρ στην αμερικανική αγορά, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενδεικτικό της νευρικότητας των επενδυτών για την κατάσταση των Fannie Mae και Freddie Mac αλλά και για το νέο άλμα του πετρελαίου στα 141 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.229,02 με κέρδη 0,73%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,03%, στις 2.257,85 μονάδες. Άνοδος 0,7% για τον S&P 500, στις 1.253,39 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, με διαδοχικές αλλαγές προσήμων, με την αγορά να βρίσκει αντιστάσεις όταν βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, αλλά και χωρίς δυνάμεις ουσιαστικής ανάκαμψης μετά τη χθεσινή "βουτιά".

Και στις δυο αγορές, ο όγκος συναλλαγών υπερέβη το 1 δισ. μετοχές, με μοιρασμένη σχέση ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

Τη σημερινή συνεδρίαση σηματοδότησε η προσφορά ύψους 15 δισ. δολαρίων της Dow Chemical για την Rohm & Haas, το νέο άλμα του πετρελαίου λόγω Ιράν, αλλά και ο προβληματισμός για την κατάσταση των Fannie Mae και Freddie Mac.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κυβέρνηση Bush πραγματοποίησε συζητήσεις για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των δυο εταιριών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson έδωσε διαβεβαιώσεις για επαρκή κεφαλαιοποίηση των Freddie Mac και Fannie Mae, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους αμερικανούς επενδυτές μετά από δημοσιεύματα για πιθανή κατάρρευση.

"Οι ρυθμιστικές αρχές ξεκαθαρίζουν ότι οι εταιρίες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση" τόνισε ο κ. Paulson, προσθέτοντας ότι οι δυο εταιρίες δραστηριοοιούνται εν μέσω δύσκολης συγκυρίας.

Η μετοχή της Fannie Mae υποχώρησε κατά 13% ενώ ο τίτλος της Freddie Mac έχασε 21%, εμφανίζοντας ισχυρές απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρά τη σημερινή ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε και πάλι πάνω από τα 141 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας πάνω από 5 δολάρια στη συνεδρίαση λόγω ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρίσκου, μετά και τη νέα πυραυλική δοκιμή του Ιράν.

Οι πωλήσεις των εταιριών λιανικού εμπορίου τέθηκαν επίσης στο επίκεντρο, με τις Wal Mart και Costco να εμφανίζουν αύξηση 5,9% και 9% αντίστοιχα στις πωλήσεις Ιουνίου, επωφελούμενες από τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνά προϊόντα.

Εκτίναξη 65% για τον τίτλο της Rohm & Haas μετά την κατάθεση προσφοράς από την Dow Chemical στα 78 δολάρια τη μετοχή, σε ένα deal αξίας 15 δισ. δολαρίων.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ κέρδισε 0,92%, στα 12,03 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε άνοδο 4,44%, στα 28,21 δολάρια. Άνοδος 0,45% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 8,82 δολάρια.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,22% στις 5.406,8 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 1,28% στις 6.305 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να κλείνει με απώλειες 2,49% στις 4.231,56 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v