Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει τον βηματισμό της η Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος «γύρισε» η Wall, καθώς η "αβεβαιότητα" για το σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac αντιστάθμισε το θετικό κλίμα από το deal της InBev. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος «γύρισε» η Wall Street, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με το σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac αντιστάθμισε το θετικό κλίμα που δημιούργησε η εξαγορά της Anheuser Busch από την InBev, έναντι 52 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, μετά την αρχική ανοδική αντίδραση, η αμερικανική αγορά επέστρεψε σε πτωτική τροχιά, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αμφιβάλλουν για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών και να επικεντρώνονται και πάλι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει εξάλλου ο αναλυτής της Avalon Partners, Peter Cardillo, «αν και η είδηση για το σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, αποτελεί θετικό νέο, επιβεβαιώνει τους φόβους των επενδυτών» σχετικά με το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης.

Έτσι, ο Dow Jones που νωρίτερα έφτασε να ενισχύεται μέχρι και πάνω από 100 μονάδες, αυτήν την ώρα υποχωρεί κατά 0,52% και διαμορφώνεται στις 11.042 μονάδες. Ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες, με τον Nasdaq να κινείται στις 2.213 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,15%, και τον S&P 500 να διαμορφώνεται στις 1.228 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,91%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, οι τίτλοι των Fannie Mae και Freddie Mac, αν και έχουν υποχωρήσει από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους, εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη της τάξης του 7,9% και 5,9% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες καταγράφει η μετοχή της General Motors, ενώ σημαντική πτώση σημειώνει και ο τίτλος της Yahoo, στον απόηχο της απόφασής της το Σαββατοκύριακο να απορρίψει την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσαν από κοινού η Microsoft και ο επιχειρηματίας Carl Icahn.

Απώλειες της τάξεως του 28% κατέγραψε η National City με αφορμή την έντοχη ανησυχία για την οικονομική της ευρωστία και την κεφαλαιακή της επάρκεια. Η μετοχή της στάματησε να διαπραγματεύεται προσωρινά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, 17 και 18 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα β’ τριμήνου αρκετές σημαντικές εταιρίες. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους οι Coca Cola, JP Morgan, Merrill Lynch και την Παρασκευή η Citigroup.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές στην πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,74%, στις 5.300,40 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,76%, στις 6.200,25 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.142,53 μονάδες, με κέρδη 1,02%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v