Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάχωμα» το πετρέλαιο για τη Wall Street

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η αμερικανική αγορά, με την υποχώρηση του πετρελαίου να λειτουργεί σαν «μαξιλάρι» στις πιέσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του Βen Βernanke, που παραπέμπουν σε αυξήσεις επιτοκίων.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η αμερικανική αγορά, με την υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής να λειτουργεί σαν «μαξιλάρι» στις πιέσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Βen Βernanke, που παραπέμπουν σε αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.289,76 μονάδες με κέρδη 0,08%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,43%, στις 2.448,94 μονάδες. Πτώση 0,24% για τον S&P, στις 1.358,43 μονάδες.

Από τις μετοχές του Dow Jones, σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι AIG, Citigroup, Bank of America και JP Morgan.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι ενεργειακοί τίτλοι, επιβαρύνοντας την εικόνα του S&P 500, λόγω της σημαντικής υποχώρησης στην τιμή του «μαύρου χρυσού».

Το πετρέλαιο σήμερα, μετά από αρχική ανοδική κίνηση, υποχώρησε κάτω και από τα 132 δολάρια, στα 131,5 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 2%, μετά και τις χαμηλότερες προβλέψεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας για την παγκόσμια ζήτηση του εμπορεύματος.

Ωστόσο, η είδηση που σηματοδότησε την τάση τόσο στην αμερικανική, όσο και στις διεθνείς αγορές, δεν είναι άλλη από τα σχόλια του επικεφαλής της Federal Reserve σε τραπεζικό forum.

Ο κ. Ben Bernanke, δήλωσε ότι οι ρυθμιστές της πιστωτικής πολιτικής "θα αντισταθούν σθεναρά" σε τυχόν αυξήσεις των πληθωριστικών προοπτικών, κάνοντας την πιο ξεκάθαρη νύξη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι τελείωσαν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες "θα αντισταθούν σθεναρά σε όποια επιδείνωση των μακροχρόνιων πληθωριστικών προσδοκιών", δήλωσε ο κ. Bernanke, προσθέτοντας ότι η δημιουργία οποιασδήποτε ευρείας προοπτικής για επιτάχυνση των τιμών θα είναι αποσταθεροποιητική για την ανάπτυξη.

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη ισχυροποίησαν το σενάριο αύξησης επιτοκίων από τη Fed, δείχνοντας ξεκάθαρα και την αλλαγή στάσης της κεντρικής τράπεζας, με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο έναντι της ανάπτυξης.

«Το θετικό είναι ότι ο Bernanke δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει. Το κακό είναι ότι η ανάκαμψη θα συνοδευτεί από υψηλότερες τιμές και ως εκ τούτου, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο περιοριστική», σχολίασε νωρίτερα ο Hugh Johnson, πρόεδρος της Johnson Illington Advisors.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 7,9% τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 60,9 δισ. δολάρια, έναντι 58,2 δισ. δολάρια το Μάρτιο.

Στην αγορά, σημαντικές απώλειες εμφάνισε ο τίτλος της Texas Instruments, παρά την αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη και τα έσοδα της τρέχουσας χρήσης, ενώ πιέσεις δέχτηκε το σύνολο του κλάδου ημιαγωγών.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,46%, στα 10,11 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 2,27%, στα 13,34 δολάρια. Απώλειες 2,29% και για το δικαίωμα της 3E, στα 42,33 δολάρια.

Νωρίτερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,7% στις 5.846 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έχασε 0,44% στις 6.793 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,6% στις 4.769 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v