Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα η Wall λόγω Bernanke

Η αλλαγή στη στάση της Federal Reserve, με επικέντρωση στον πληθωρισμό έναντι της ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη, Ben Bernanke, ασκεί πιέσεις στην αμερικανική αγορά.

Η αλλαγή στη στάση της Federal Reserve, με επικέντρωση στον πληθωρισμό έναντι της ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη, Ben Bernanke, ασκεί πιέσεις στην αμερικανική αγορά.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν υψηλότερα, μετά την ισχυρή «βουτιά» της Παρασκευής λόγω της εκτίναξης της πετρελαϊκής τιμής σε νέα υψηλά.

Το πετρέλαιο σήμερα, μετά από σημαντική ανοδική κίνηση, υποχωρεί εκ νέου κάτω από τα 134 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, η είδηση που σηματοδοτεί την τάση τόσο στην αμερικανική, όσο και στις διεθνείς αγορές, δεν είναι άλλη από τα χθεσινοβραδινά σχόλια του επικεφαλής της Federal Reserve σε τραπεζικό forum.

Ο κ. Ben Bernanke, δήλωσε ότι οι ρυθμιστές της πιστωτικής πολιτικής "θα αντισταθούν σθεναρά" σε τυχόν αυξήσεις των πληθωριστικών προοπτικών, κάνοντας την πιο ξεκάθαρη νύξη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι τελείωσαν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες "θα αντισταθούν σθεναρά σε όποια επιδείνωση των μακροχρόνιων πληθωριστικών προσδοκιών", δήλωσε ο κ. Bernanke, προσθέτοντας ότι η δημιουργία οποιασδήποτε ευρείας προοπτικής για επιτάχυνση των τιμών θα είναι αποσταθεροποιητική για την ανάπτυξη.

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη ισχυροποίησαν το σενάριο αύξησης επιτοκίων από τη Fed, δείχνοντας ξεκάθαρα και την αλλαγή στάσης της κεντρικής τράπεζας, με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο έναντι της ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 7,9% τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 60,9 δισ. δολάρια, έναντι 58,2 δισ. δολάρια το Μάρτιο.

Στην αγορά, σημαντικές απώλειες εμφανίζει ο τίτλος της Texas Instruments, η οποία προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη και τα έσοδα της τρέχουσας χρήσης.

Ο Dow Jones κινείται στις 12.341 μονάδες με κέρδη 0,54%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει οριακές απώλειες 0,08%, στις 2.457 μονάδες. Κέρδη 0,17% για τον S&P, στις 1.364 μονάδες.

Νωρίτερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,7% στις 5.846 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έχασε 0,44% στις 6.793 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,6% στις 4.769 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v