Wall: Αφορμή διόρθωσης από τα στοιχεία του ΑΕΠ

Με απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση στη Wall, καθώς τα κατώτερα των προβλέψεων στοιχεία για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, δίνοντας παράλληλα και την αφορμή σε πολλούς επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση κερδών.

Με απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση στη Wall, καθώς τα κατώτερα των προβλέψεων στοιχεία για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, δίνοντας παράλληλα και την αφορμή σε επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση κερδών.

Εξάλλου, παράγοντα επιδείνωσης του κλίματος αποτελεί και το σχετικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ, Κίνας και Βορείου Κορέας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας.

Αναλυτικότερα και σε ό,τι αφορα τα μακροοικονομικά νέα, με 1,6% ”έτρεξε” η ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το α’ τρίμηνο του έτους, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Σημειώνεται ότι για το τέταρτο τρίμηνο του 2002, το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε αυξηθεί με ρυθμό 1,4%.

Πτωτικά κινήθηκε σχεδον το σύνολο των τίτλων των εταιριών κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μετά την υποβάθμιση του κλάδου (σε ”underweight” από ”market weight”) από την SSSB, με τις υψηλότερες απώλειες να καταγράφουν οι μετοχές της Intel, της AMD και της Lucent.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες οδήγησαν την πτώση του S&P, με τη μετοχή της Ford να υποχωρεί κατά 4,8% και της General Motors κατά 2,8%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τίτλοι της Amazon.com, φτάνοντας στο μέσο της συνεδρίασης σε υψηλά τετραμήνου, μετά τα πολύ καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία για το α’ τρίμηνο.

Δύο μικρές εταιρίες στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η GenVec και η Medarex, ”είδαν” τις μετοχές τους να καταγράφουν υψηλότατα κέρδη, μετά την είδηση ότι θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της εύρεσης φαρμάκου για την αντιμετώπιση του SARS.

Τριψήφιες απώλειες σε επίπεδο μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones, σημειώνοντας πτώση 1,58%, διαμορφούμενος στις 8.306,35. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,56% στις 1.434,54 μονάδες.

Απώλειες της τάξεως του 1,38% κατέγραψε ο S&P 500, υποχωρώντας στις 898.81 μονάδες.

Αμετάβλητο στα 13,30 δολάρια παρέμεινε το προνόμιο της , ενώ άνοδο 0,13% σημείωσε ο τίτλος του ΟΤΕ, στα 5,42 δολάρια.

Οριακή πτώση κατά 0,03% κατέγραψε το προνόμιο της Εθνικής, διαμορφούμενο στα 2,75 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v