ΗΠΑ: Επιτάχυνση για την ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο

Με 1,6% έτρεξε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας άνοδο 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν 2,3%. Εξάλλου, θετικά ήταν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις νέες κατοικίες.

ΗΠΑ: Επιτάχυνση για την ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο
Με γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς του τελευταίου τριμήνου του 2002 αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ στο α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εμφανίζοντας ωστόσο επίδοση σημαντικά χαμηλότερη των εκτιμήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας ”έτρεξε” με 1,6%, έναντι 1,4% στο δ΄ τρίμηνο του 2002 και έναντι προβλέψεων για 2,3%.

Οι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη στις χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται πιθανότατα με την επιφυλακτικότητα που προκάλεσε στους επενδυτές ο πόλεμος στο Ιράκ. ”Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει έλλειμμα Momentum”, λέει σχετικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank One.

Ωστόσο, θετικά είναι τα στοιχεία του τρέχοντος μηνός για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον δείκτη Michigan να ανέρχεται, για το Μάρτιο, στις 86 μονάδες, έναντι 77,6 τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούσαν το δείκτη στις 84,8 μονάδες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποτυπώνει την ικανοποίηση των καταναλωτών για τη λήξη του πολέμου και την προσδοκία τους, ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Εξάλλου, αύξηση 7,3% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το μήνα Μάρτιο, ανερχόμενες στα 1,01 εκ. (έναντι 943.000 που ήταν το Φεβρουάριο) και κατά 112.000 υψηλότερες των προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v