Παραμένει σε θετική ρότα η Wall

Διατηρεί τα κέρδη της η Wall, καθώς, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η τάση στις αγορές παραμένει, βραχυπρόθεσμα, ανοδική, ύστερα και από τα ανώτερα των προβλέψεων εταιρικά κέρδη για το α’ τρίμηνο. Περιορισμένες απώλειες για το ευρώ, σημαντική πτώση για το πετρέλαιο, ενώ νέα άνοδο σημείωσε η Ευρώπη.

Καμιά εβδομάδα έχει περάσει από τότε που τα είπαμε τελευταία φορά, δεν έχει γίνει και τίποτα το συνταρακτικό, μια ωραία άνοδο είχαμε, που συνεχίζεται...

Τώρα, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Έχουμε εισέλθει σε ένα τρίμηνο ανόδου – έως την επόμενη περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τον Ιούνιο – ή θα έχουμε νέα και ειδήσεις πιο πριν που θα ανακόψουν την ορμή της ανοδικής κίνησης;

Δύσκολό ερώτημα, στο οποίο δεν υπάρχει εύκολη και άμεση απάντηση. Ας επιχειρήσουμε μια αντικειμενική ανάλυση της κατάστασης, όσο αυτή είναι εφικτή:

1)Έχουμε οριστικώς και αμετακλήτως αφήσει πίσω μας την φάση τιμολόγησης χειρότερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Αυτό, διότι το 75% των εταιριών του Nasdaq και το 71% του S&P έχουν βγάλει αποτελέσματα, τα οποία είναι καλύτερα των προσδοκιών. Υπό αυτό το πρίσμα και μόνο, οι αγορές στερούνται οποιασδήποτε μορφής ερείσματος για να πισωγυρίσουν.

2)Μια πιο προσεκτική ματιά στα ίδια τα αποτελέσματα καταδεικνύει το γεγονός πως ενώ επιτυγχάνονται οι στόχοι κερδοφορίας, μειώνονται οι πωλήσεις.

Αν αυτή η τάση διατηρηθεί, και μόνο αν διατηρηθεί, τότε το β’ ήμισυ του έτους θα σημαδευτεί από σημαντική διόρθωση. Όταν δηλαδή οι ίδιες οι εταιρίες θα μειώνουν από μόνες τους τις εκτιμήσεις τους.

3)Η μόνη άγνωστη αλλά εξαιρετικά δυσάρεστη και επικίνδυνη πτυχή είναι αυτή του SARS, ή κατά κόσμο του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η επέκταση του ιού SARS – της άτυπης πνευμονίας – προκαλεί ήδη σοβαρές διαταραχές στη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών της Ν.Α. Ασίας.

Ήδη, σειρά ιαπωνικών πολυεθνικών απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να ταξιδεύουν στις θυγατρικές τους στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και αλλού.

Με συνέπεια, ουσιαστικά, αυτές να μην δουλεύουν όπως θα έπρεπε. Στερώντας ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης σε μια οικονομία που ούτως ή άλλος νοσεί και χρειάζεται να βρει πρωτογενείς αγορές για να ”αναπνεύσει”. Κατάσταση στην οποία δεν θέλουν φυσικά να περιέλθουν οι οικονομίες της Δύσης.

Ο δείκτης DOw Jones διαμορφώνεται στις 8487,93 μονάδες με κέρδη 0,03% ενώ και ο Nasdaq ενισχύεται περί το 0,43% στις 1457,59 μονάδες. Ο S&P σημειώνει κέρδη 0,40% στις 915,06 μονάδες.

Η σαφής απροθυμία του ευρώ να κινηθεί χαμηλότερα έναντι του δολαρίου πλήττει μεσομακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Σαφώς όχι στο βαθμό που τις έπληττε η τιμή του πετρελαίου στα 30 δολάρια ανά βαρέλι. Αποτελεί όμως ένα τεράστιο πρόβλημα ως προς την επέκταση των ευρώ-επιχειρήσεων. Το οποίο δύναται ανά πάσα στιγμή να αρχίσει να τιμολογείται. Διότι κάποια στιγμή θα φανεί κι όλας.

Όσο για το ευρώ, όπως και το γερμανικό ομόλογο κινήθηκαν χθες κόντρα στη τάση, σήμερα όχι. Περιορισμένες μεν οι απώλειες, ουσιώδης δε.

Α, είχαμε και καλά μακροοικονομικά στοιχεία σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Αν εδραιωθεί ως τάση, τότε φεύγουμε από το bear market. Αν όχι, πάμε σε double-dip. Από αυτά θα κριθεί και η πορεία των αγορών κατά το προσεχές δεκαοχτάμηνο. Διότι ο ορίζοντας αυτός είναι. Σε βραχυχρόνια βάση, η τάση παραμένει ανοδική. Όπου θα παρατηρούνται παρά ταύτα μέρες μεγάλων υποχωρήσεων, όταν συσσωρεύονται τα εναύσματα για την αποκόμιση κερδών...

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v