Ερευνώνται 130 εταιρίες των ΗΠΑ για απάτη

Δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό οι διώξεις που ασκούνται εις βάρος εταιριών των ΗΠΑ που κατηγορούνται για απάτη, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, από τις 130 εισηγμένες που διεξάγονται έρευνες εις βάρος τους, πολλές είναι πιθανό να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ερευνώνται 130 εταιρίες των ΗΠΑ για απάτη
Έρευνες σε 130 εταιρίες των ΗΠΑ που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, ενώ είναι πιθανό να ασκηθούν διώξεις σε πολλές από αυτές με την κατηγορία της εταιρικής απάτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.

Ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις σε πολλές από τις εταιρίες, μεταξύ αυτών, η Enron, η WorldCom, η Κmart και η HealthSouth. Έρευνες διεξάγονται εις βάρος στελεχών της Lucent Technologies, της Charter Communications, της Bristol-Myers Squibb και της AOL Time-Warner.

”Θεωρούσαμε ότι η κρίση όσον αφορά στις εταιρικές απάτες είχε φτάσει στην ακμή της, αλλά συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε νέες έρευνες και να ασκούμε νέες διώξεις σε εταιρίες και αυτή τη στιγμή, δεν φαίνονται σημάδια υποχώρησης (των διώξεων)”, δήλωσε ο Κέιθ Σλότερ, επικεφαλής του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος του FBI.

Το FBI συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 100 από τις 130 περιπτώσεις που ερευνώνται.

Η δίωξη στελεχών που θεωρείται ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις εταιρικής απάτης, αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μετοχές και τα ομόλογα των αμερικανικών εταιριών, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), διενεργεί έρευνες εις βάρος 2.200 εταιριών, ενώ έχει επιβάλλει πρόστιμα σε 598 περιπτώσεις κατά το έτος χρήσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το FBI συνεργάζεται με την SEC σε περιπτώσεις λογιστικής απάτης και διενέργειας συναλλαγών με εσωτερική πληροφόρηση (inside trading). Επίσης εμπλέκεται όταν οι κατηγορίες αφορούν στον παράνομο πλουτισμό στελεχών των εταιριών και σε κατηγορίες παρακώλυσης της δικαιοσύνης, όπως σε περίπτωση ψευδομαρτυρίας, καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων και προτροπής σε άλλους να αποκρύψουν στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v