”Εθνοπατριωτικά”... στηρίγματα στη Wall

”Εθνοπατριωτική” προσπάθεια στήριξης της αμερικανικής αγοράς - και ιδίως του Dow στα επίπεδα 8.000 μονάδων- λαμβάνει χώρα στη Wall Street, κάτι που η Ευρώπη... δεν ”πρόλαβε”. Υψηλή άνοδο καταγράφουν ευρώ, χρυσός και πετρέλαιο. Σοβαρότατη υποχώρηση στο 48,4 του PMI.

Ενδιαφέρουσα η αδυναμία έστω και μετριοπαθούς αντίδρασης στην Ευρώπη τουλάχιστον, καθώς οι Αμερικάνοι μέχρι στιγμής το... θαύμα τους το κάνουν, κι ένας δείκτης – μιλάμε για τον Dow – ο οποίος θα έπρεπε να κατευθύνεται ταχέως προς τις 7.700 μονάδες παραδόξως ”παλεύει” τις 8.000, σε μια προσπάθεια στήριξης και καλλωπισμού.

Σαφώς πιο απρόθυμη να πιστέψει στην αντίδραση η Ευρώπη, όπου ο Dax καταγράφει απώλειες πέριξ του 4%, ο CAC υποχώρησε κατά 4,2% ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο – πιο... μετριοπαθής όπως πάντα – κατάφερε να υποχωρήσει μόλις κατά 2,7%.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 7995,07 μονάδες με απώλειες 1,87%, ενώ και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,65% στις 1347,04 μονάδες. Ο S&P υποχωρεί κατά 1,47% στις 850,80 μονάδες.

Αρνητική επίδραση επιφέρει ακόμη και η υποχώρηση του δείκτη PMI του Σικάγο στο 48,4 το Μάρτιο από το 54,9 του Φεβρουαρίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 51. Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε ποσοστό κάτω από το 50, υποδηλώνει επιβράδυνση.

Ενδιαφέρον αν μη τι άλλο, το ότι οι αγοραστές του τελευταίου δεκαημέρου με σχετική ευκολία ”πετάνε” τις θέσεις τους και ΣΜΕ επί των δεικτών σε μια προσπάθεια να περισώσουν την όποια ρευστότητα – και μην ξεχνάτε πως ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα κέρδη οι περισσότεροι βγάζουν – με το ΣΜΕ επί του γερμανικού ομολόγου να ενισχύεται κατά 77 ticks στα 114,72, ενώ χρυσός και ασήμι έχουν ενισχυθεί κατά 5% από τα χαμηλά τους, με το χρυσό πλέον στα 337,2 δολάρια ανά ουγκιά από 326 τη Πέμπτη.

Δύο είναι οι βασικές πτυχές που χρίζουν διερεύνησης. Αφενός, η νέα ενίσχυση του ευρώ (1,09 δολάρια από 1,05 τη προηγούμενη Τρίτη) και η νέα σειρά άκρως δυσμενών μακροοικονομικών δεδομένων παραπέμπουν σε de facto αδυναμία της οικονομίας στην Ευρωζώνη να ανακάμψει, πόσο δε όταν το πετρέλαιο στο IPE έχει ξεπεράσει και σταθεροποιηθεί πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Με άλλα λόγια, εξαγωγές δεν γίνονται, εισαγωγές απαραιτήτως γίνονται, και αναφερόμαστε στο πετρέλαιο, η ανεργία αυξάνεται και η αβεβαιότητα εντείνεται. Αυτά, για την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ είναι... άλλου παπά Ευαγγέλιο. Κι αυτό γιατί ενώ ο καθρέπτης έχει ”ραγίσει” στα σίγουρα, από όλες τις πλευρές, το εθνοπατριωτικό σύμπλεγμα που κυριεύει σε τέτοιες περιπτώσεις άκρατης αντιξοότητας ίσως εν τέλει να οδηγήσει σε μια προσπάθεια στήριξης πάνω από τις 8.000. Δεν θα έπρεπε βέβαια, απλά έτσι θα γίνει.

Κι εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης, γιατί η σημερινή ημέρα πάει, έφυγε. Αν όντως γίνει αυτό, θα αποτελέσει έναυσμα για την Ευρώπη ως προς την αντίδραση αύριο; Ή μήπως θα φανεί το διάτρητο του εγχειρήματος, και θα υπερισχύσει η λογική του ”ότι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει”;

Αν έχετε απάντηση, πράττετε αναλόγως. Εμείς, δεν έχουμε, διότι πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Παραμένουμε σίγουροι όμως πως μεσομακροπρόθεσμα οι αγορές θα γράψουν και νέα χαμηλά. Βλέπε Dax στις 2.000. Σε ένα μήνα, ένα τρίμηνο, ποιος ξέρει. Θα γίνει πάντως...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v