Ισχυρό πλήγμα από τον PMI στη Wall (update)

Αφορμή για περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στη Wall αποτέλεσε η υποχώρηση του δείκτη PMI του Σικάγο κάτω από το όριο του 50 (στοιχείο που υποδηλώνει επιβράδυνση), ενώ συντηρούνται οι ανησυχίες για τον πόλεμο στο Ιράκ. Υψηλές είναι οι απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με απώλειες ξεκινά την εβδομάδα και τελειώνει το τρίμηνο η αμερικανική αγορά, εν μέσω έντονων ανησυχιών σχετικά με τις επιδράσεις ενός παρατεταμένου πολέμου στην αμερικανική οικονομία.

Εξάλλου, η πτώση του δολαρίου και η άνοδος στην τιμή του χρυσού αποτελούν πρόσθετους παράγοντες για την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος.

Το πρώιμο ράλι που ξεκίνησε ταυτόχρονα, σχεδόν, με την έναρξη του πολέμου έχει πλέον δώσει τη θέση του στην επενδυτική αβεβαιότητα και την ανησυχία ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική οικονομία.

Το αρνητικό κλίμα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για το δείκτη PMI του Σικάγο το Μάρτιο, που υποχώρησε στο 48,4 έναντι του 54,9 του Φεβρουαρίου. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 51.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη, ενώ κάθε υποχώρηση του δείκτη από το συγκεκριμένο επίπεδο, υποδηλώνει επιβράδυνση.

Όσον αφορά στις εταιρικές ειδήσεις, πιέσεις δέχεται ήδη η μετοχή της εταιρίας διύλισης πετρελαίου Frontier Oil, καθώς ανακοίνωσε την εξαγορά της ανταγωνίστριας Holly έναντι 450 εκ. δολαρίων.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Instinet, θυγατρική της Reuters, η οποία ανακοίνωσε περικοπή, κατά 12%, των θέσεων εργασίας λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η πορεία των μετοχών των αεροπορικών εταιριών, όπως η AMR, μητρική εταιρία της American Airlines, η οποία εντείνει τις προσπάθειές της για αποφυγή αίτησης για υπαγωγή της υπό το καθεστώς προστασίας από τη χρεοκοπία.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 7950,11 μονάδες με απώλειες 2,38% ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,23% στις 1339,12 μονάδες. Ο S&P σημειώνει πτώση 2,07% στις 845,59 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v