Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές ”του πολέμου” και η πίτα των πετρελαίων

Πως συμπεριφέρονται οι μετοχές εταιριών αμυντικού εξοπλισμού διαρκούντος του πολέμου και τι αποδόσεις εμφανίζουν; Πως είναι μοιρασμένα τα πετρελαϊκά ”φιλέτα” του Ιράκ και ποιές εταιρίες έχουν συμβόλαια εκμετάλλευσης;

Οι μετοχές ”του πολέμου” και η πίτα των πετρελαίων
Χωρίς αμφιβολία, οι εταιρίες οι οποίες, λόγω του αντικειμένου τους, βρίσκονται σε ιδιαίτερη ”σχέση εξάρτησης” με τον πόλεμο στο Ιράκ είναι πολλές. Εύλογο είναι λοιπόν το ενδιαφέρον των επενδυτών σχετικά με τις επιδόσεις των μετοχών τους από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν λοιπόν οι μεταβολές που σημείωσαν μετοχές εταιριών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για το διάστημα από 19/3 εώς και 26/3, για κάθε επιμέρους κλάδο.

Στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τα όποια οφέλη αντισταθμίζονται, ως επί το πλείστον, από το γεγονός ότι οι ίδιες εταιρίες έχουν και δραστηριότητες στον τομέα των πολιτικών αερομεταφορών, ο οποίος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Boeing (ελικόπτερα Apache, jet Lancer) παρουσιάζει μείωση 5,5%. Η μετοχή της Lockheed Martin, κατασκευάστριας των μαχητικών stealth, έχει απολέσει 2,3% από την αξία της. Η General Dynamics, η οποία κατασκευάζει τα τανκ Μ-1 Abraams και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bradley, παρουσιάζει μείωση στη μετοχή της κατά 3,4%. Θετικά κινήθηκαν οι μετοχές της Raytheon (1,5% -πύραυλοι Tomahawk) και της CACI (6,8%- εργαλεία πολεμικής εξομοίωσης, τεχνολογία στρατιωτικής υποστήριξης).

Σε ό,τι αφορά τις κατασκευαστικές εταιρίες, είναι βέβαιο ότι με τη λήξη του πολέμου το κόστος ανακατασκευής και εκμοντερνισμού των υποδομών στο Ιράκ θα ανέρθει σε πολλά δισ. δολάρια. Εντούτοις, είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πώς αυτό το γεγονός θα ”μεταφραστεί” σε μακροπρόθεσμη αύξηση των κερδών για τις εταιρίες του κλάδου.

Αναλυτικά, η μετοχή της Halliburton, της παλιάς (;) εταιρίας του Dick Cheney και μιας από τους σημαντικότερους ”μνηστήρες” για την ανακατασκευή της πετρελαϊκής υποδομής του Ιράκ, σημείωσε άνοδο 5,2%. Από τη μεριά της η Fluor, η οποία διαπραγματεύεται συμβόλαιο 600 εκ. δολαρίων για κατασκευαστικές δραστηριότητες στο Ιράκ, είδε τη μετοχή της να κερδίζει 2,2%.

Στον τομέα της βιοτεχνολογίας, οι εταιρίες επιδίδονται σε ένα αγώνα για τη δημιουργία εμβολίων και θεραπειών, εν όψει του ενδεχομένου χτυπημάτων με βιολογικά- χημικά όπλα. Λίγες όμως από αυτές έχουν στα χέρια τους θεραπείες, οι οποίες είναι αποδεδειγμένο ότι ”δουλεύουν”, ενώ και η γενική έλλειψη ρευστότητας στον τομέα της βιοτεχνολογίας αποτελεί τροχοπέδη για τις έρευνές τους.

Η μετοχή της Baxter, η οποία διοχέτευσε στην αγορά 209 εκ. εμβόλια κατά της ευλογιάς, υποχωρεί κατά 6,8%. Κατά 1,6% υποχωρεί και η μετοχή της Bayer, η οποία διαθέτει το Cipro, μια θεραπεία για το μικρόβιο του άνθρακα. Άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Vaxgen, η οποία παράγει εμβόλια κατά της ευλογιάς και του άνθρακα.

Με τη συζήτηση για την πορεία του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές να αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για το ποιες εταιρίες είχαν προϋπογράψει συμβόλαια με την κυβέρνηση του Ιράκ, τα οποία θα ίσχυαν μετά τη λήξη των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η γαλλική TotalFinaElf έχει προχωρήσει σε συμφωνία, της οποίας όμως οι όροι δεν έχουν ακόμα παγιωθεί, για εκμετάλλευση του πετρελαικού πεδίου του Ματζνούν, το οποίο έχει παραγωγική ικανότητα 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Η ρωσική Zarubezhneft, σε συνεργασία και με την TotalFinaElf έχει προχωρήσει σε deal για το πεδίο Ναρ μπιν Ουμάρ (παραγωγική ικανότητα 450.000 βαρέλια την ημέρα).

Τέλος, σε συνομιλίες, οι οποίες δεν κατέληξαν σε τελική συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση προχώρησαν οι εταιρίες Eni (ιταλική), Repsol (Ισπανία), Petronas (Μαλαισία) και Shell (Μεγ. Βρετανία– Ολλανδία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v