Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Πλησιάζουν το 2% τα κέρδη των δεικτών, ύστερα από τα υγιή στοιχεία για τον πληθωρισμό, στο τέλος μιας ασταθούς χρηματιστηριακής εβδομάδας. Πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων, υποχωρεί το πετρέλαιο, ενισχύεται ο χρυσός.

Αλμα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα στοιχεία για τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,97% στις 40.721 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,52% στις 5.481 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,44% στις 17.428 μονάδες.

Η Wall Street σταθμίζει τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών Ιουνίου, μέτρηση πληθωρισμού που προτιμάται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Σε μηνιαία βάση, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,1% και σε ετήσια κατά 2,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων του Dow Jones. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, σημείωσε άνοδο 0,2% για τον μήνα και 2,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα επίσης με τις προσδοκίες.

Η ήπια αύξηση των δεικτών και οι υγιείς καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια για τους αξιωματούχους, που θέλουν να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να γκρεμίσουν την οικονομία.

Οι κινήσεις στην αγορά αντανακλούν έναν συνδυασμό προηγούμενων υπερπωλήσεων με την ισχυρότερη από το αναμενόμενο χθεσινή έκθεση για το ΑΕΠ και την πεποίθηση ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια λόγω οικονομικής ανθεκτικότητας, δήλωσε ο Sam Stovall της CFRA Research.

«Η σημερινή καλή έκθεση PCE έδωσε αέρα στην αγορά», πρόσθεσε. «Η μεγάλη και ευρεία μεταστροφή συνεχίζεται». Ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 κινείται στο +2%.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο τέλος μιας ασταθούς εβδομάδας στη Wall Street, με πτώση των δεικτών στο πλαίσιο της ευρύτερης επενδυτικής μετατόπισης από τις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών προς ονόματα της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, ενόψει και της προσδοκώμενης μείωσης επιτοκίων από Σεπτέμβρη.

Ορισμένα ονόματα τεχνολογίας που δυσκολεύτηκαν εν μέσω του sell-off αυτής της εβδομάδας ανακτούν κέρδη. Η Nvidia, η Microsoft και η Amazon έχουν άνοδο σχεδόν 2% η καθεμία. Η Meta Platforms ενισχύεται 3%.

«Η Fed μπορεί να στρώσει το τραπέζι στη συνεδρίαση του Ιουλίου και να σερβίρει την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Tim McDonough της Key Wealth. «Η σημερινή μέτρηση του PCE δεν ήταν ακριβώς αυτό που αναζητούσε η Fed μετά την έκπληξη του ΔΤΚ αυτού του μήνα, αλλά δεν αλλάζει το αφήγημα για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Η Fed ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα θα σηματοδοτήσει τα σχέδιά της για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η κατασκευάστρια ιατρικών συσκευών Dexcom κάνει βουτιά 40% μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών οδηγιών για το έτος. Η εταιρεία υποδημάτων Deckers ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ωθώντας τις μετοχές κατά 11%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί 1,19% στα 81,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,47% στα 2.388 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία διαμορφώνεται σε 1,086 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης, στο 4,20%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v