Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bαθύ κόκκινο στη Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2022 κατέγραψαν S&P 500 και Nasdaq. Βουτιά 3,6% για τον τεχνολογικό δείκτη. Έχασε τις 40.000 μονάδες ο Dow Jones. Πτώση 1% για το δολάριο έναντι του γεν. Στο 4,24% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βούλιαξε 12,3% η Tesla.

Bαθύ κόκκινο στη Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία

Σε χαμηλά πολλών εβδομάδων βούτηξαν S&P 500 και Nasdaq την Τετάρτη μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της Alphabet και της Tesla, τα οποία δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσον το ράλι των τεχνολογικών κολοσσών και του A.I. είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

O Dow Jones υποχώρησε 1,25% στις 39.853 μονάδες, ο Nasdaq βούτηξε 3,64% στις 17.342 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 2,31% στις 5.427 μονάδες. 

Ο S&P 500 άγγιξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χαμηλά τριών εβδομάδων και ο Nasdaq έξι εβδομάδων. 

Oι δύο δείκτες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από το 2022.

Η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, βούτηξε 5,04%, μολονότι η εταιρεία ανέφερε άλμα εσόδων με διψήφια αύξηση στη διαφήμιση, αλλά κάτω των προσδοκιών για το YouTube. Οι επενδυτές αξιολογούν πως η μητρική της Google διέθεσε περισσότερους πόρους στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της στην τεχνητή νοημοσύνη, τροφοδοτώντας δαπάνες υψηλότερες απ' ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Η μετοχή της Tesla βούλιαξε 12,3%, εξαιτίας αποτελεσμάτων ασθενέστερων από τα αναμενόμενα και πτώσης 7% στα ετήσια έσοδα.

Τα αποτελέσματα των Tesla και Alphabet δίνουν μια πρώτη εικόνα σχετικά με την πορεία των τεχνολογικών κολοσσών κατά το δεύτερο τρίμηνο, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Wall Street, καθώς πρόκειται για τη μικρή ομάδα εταιρειών που είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της χρονιάς.

Παράλληλα, πάνω από το 20% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη δεύτερου τριμήνου, με το 80% να ξεπερνά τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι επενδυτές βλέπουν σε μεγάλο βαθμό μείωση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πεποίθηση για ήπια προσγείωση, ενισχύονται κλάδοι ευαίσθητοι στα επιτόκια, όπως η χαμηλή κεφαλαιοποίηση και η βιομηχανία, που σημειώνουν κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν υπήρξε προφανώς τίποτα το θετικό στα αποτελέσματα και αυτή η αγορά χρειάζεται κάτι που να υπερβαίνει τις προσδοκίες για να συνεχίσει να προχωρά» τόνισε αναλυτής στο Reuters. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης υπηρεσιών PMI της S&P αυξήθηκε στις 56 μονάδες τον Ιούλιο από 55,3 τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 28 μηνών.

Ωστόσο, ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 49,5 μονάδες.

Oποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση του κλάδου.

Τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου. Τον Μάιο είχαν σημειώσει άνοδο 0,6% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν αύξηση κατά 0,5%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent ενισχύθηκε 0,3% στα 81,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,3% στα 2.399 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ βυθίστηκε 1,1% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,085 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διολίσθησε 1 μονάδα βάσης, στο 4,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v