Wall: Υψηλές παρέμειναν στο κλείσιμο οι απώλειες

Προσπάθησε αλλά…δεν τα κατάφερε η Wall Street να κλείσει με θετικό πρόσημο, περιορίζοντας ωστόσο σημαντικά τις απώλειές της, σε αυτό το κλείσιμο του Σεπτεμβρίου, που ήταν ένας από τους χειρότερους στην ιστορία της Wall Street.

Αν και περιόρισε σημαντικά τις απώλειες και έφτασε ένα ”βήμα” πριν από το θετικό έδαφος, η Wall Street έκλεισε τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο. Το κυριότερο είναι ότι ο Σεπτέμβριος αυτός ήταν ένας από τους χειρότερους για την αμερικανική αγορά.

Οι αναλυτές εκτός των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, μεγάλη βαρύτητα αποδίδουν και στο έντονο κλίμα πολεμοφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με το Ιράκ.

Εξάλλου, η συνεδρίαση της Δευτέρας, αν και η πρώτη της εβδομάδας, ήταν η τελευταία τόσο για το μήνα, όσο και για το τρίμηνο, γεγονός που προσέδωσε κάποια επιπλέον νευρικότητα.

Ήδη οι αμερικανικές αγορές είχαν δείξει τις ”διαθέσεις” τους με την έναρξη της συνεδρίασης, και λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI Chicago τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 48,1 από εκτιμήσεις για 53 και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 54,9.

Αρνητικά όμως ήταν και τα μακροοικονομικά νέα από καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικά έσοδα για το μήνα Αύγουστο. Οι δαπάνες καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 0,3%, έναντι προβλέψεων για 0,5%, ενώ το προσωπικό εισόδημα εμφάνισε αύξηση κατά 0,4%, με τις προβλέψεις να το θέλουν στο 0,5%.

Χαρακτηριστικό είναι πως ύστερα από την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων, η αμερικανική αγορά άρχισε να καταγράφει μεγάλες απώλειες, περί το 3%, αγγίζοντας επίπεδα τριμήνου που είχαν να εμφανιστούν από το 1987, κυρίως για τους Dow Jones και S&P.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και για το Σεπτέμβριο, έναν από τους παραδοσιακά ”κακούς” μήνες για την αμερικανική αγορά, οι απώλειες αυτές ήταν από τις υψηλότερες.

Ο Dow Jones μάλιστα έκλεισε το μήνα με απώλειες 11,1%, ποσοστό ανάλογο με αυτό του Σεπτεμβρίου του προηγουμένου μήνα, ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ μόνο η πτώση κατά 30,7% του 1931 είναι χειρότερη.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση κατά 1,43% στις 7591,58 μονάδες, ενώ ακολούθησε και ο S&P με απώλειες 1,47% στις 815,24 μονάδες. Ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1171,93 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,27%.

Η Wal-Mart Stores αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου στο 3-4% από τους προηγούμενους υπολογισμούς για αύξηση της τάξης του 4-6%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Επιπλέον, αρνητικά επέδρασε και η περικοπή των εκτιμήσεων της Merrill Lynch για τα κέρδη του 2002 και 2003 της General Electric, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της εταιρίας.

Πτωτική ήταν και η πορεία του τεχνολογικού κλάδου, ύστερα από τις αρνητικές εκτιμήσεις του CEO της Intel, Κρεγκ Μπάρετ, σχετικά με το ότι δεν περιμένει ανάκαμψη των πωλήσεων υπολογιστών έως ότου οι εταιρίες επιστρέψουν στην κερδοφορία.

Στην πορεία του τεχνολογικού κλάδου συνέβαλλε και η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Σπίτσερ, ο οποίος πρόκειται να μηνύσει στελέχη τηλεπικοινωνιακών εταιριών σχετικά με κέρδη που αποκόμισαν οι ίδιοι από τις δημόσιες εγγραφές εταιριών, τις οποίες και ανέθεσαν στη Salomon Smith Barney.

Αρνητικά κινήθηκαν ακόμη και οι μετοχές των Broadcom, KLA-Tencor, Microsoft και ΙΒΜ. Απώλειες σημείωσε και ο τίτλος της Extreme Networks, καθώς ανακοίνωσε ότι θα καταγράψει ζημίες στο πρώτο τρίμηνο.

Θετικές ήταν οι ειδήσεις από την Qualcomm, καθώς η UBS Warburg αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2002 και 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v