Wall: Απώλειες μεν, μικρότερες δε

Περιόρισαν ελαφρώς την πτώση οι αμερικανικές αγορές στο μέσον περίπου της συνεδρίασης, με τους δείκτες ωστόσο να κινούνται σταθερά σε έντονα αρνητικό κλίμα, έχοντας τη ”συμβολή” αρκετών μακροοικονομικών στοιχείων, αλλά και εταιρικών νέων.

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην αμερικανική αγορά, η οποία ωστόσο έχει κατορθώσει να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες που κατέγραφε εξαιτίας των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι εκτός των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αρνητικά επιδρά ακόμη και η προειδοποίηση της Wal-Mart stores για τις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, η σημερινή συνεδρίαση, αν και η πρώτη της εβδομάδας, είναι η τελευταία τόσο για το μήνα, όσο και για το τρίμηνο, γεγονός που προσδίδει κάποια επιπλέον νευρικότητα.

Ήδη οι αμερικανικές αγορές είχαν δείξει τις ”διαθέσεις” τους με την έναρξη της συνεδρίασης, και λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI Chicago τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 48,1 από εκτιμήσεις για 53 και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 54,9.

Αρνητικά όμως ήταν και τα μακροοικονομικά νέα από καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικά έσοδα για το μήνα Αύγουστο. Οι δαπάνες καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 0,3%, έναντι προβλέψεων για 0,5%, ενώ το προσωπικό εισόδημα εμφάνισε αύξηση κατά 0,4%, με τις προβλέψεις να το θέλουν στο 0,5%.

Χαρακτηριστικό είναι πως ύστερα από την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων, η αμερικανική αγορά άρχισε να καταγράφει μεγάλες απώλειες, περί το 3%, αγγίζοντας επίπεδα τριμήνου που είχαν να εμφανιστούν από το 1987.

Η Wal-Mart Stores αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου στο 3-4% από τους προηγούμενους υπολογισμούς για αύξηση της τάξης του 4-6%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Επιπλέον, αρνητικά επιδρά στην πορεία των αγορών και η περικοπή των εκτιμήσεων της Merrill Lynch για τα κέρδη του 2002 και 2003 της General Electric, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της εταιρίας.

Πτωτική είναι και η πορεία του τεχνολογικού κλάδου, ύστερα από τις αρνητικές εκτιμήσεις του CEO της Intel, Κρεγκ Μπάρετ, σχετικά με το ότι δεν περιμένει ανάκαμψη των πωλήσεων υπολογιστών έως ότου οι εταιρίες επιστρέψουν στην κερδοφορία.

Αρνητικά κινούνται ακόμη και οι μετοχές των Broadcom, KLA-Tencor, Microsoft και ΙΒΜ. Απώλειες καταγράφει και ο τίτλος της Extreme Networks, καθώς ανακοίνωσε ότι θα καταγράψει ζημίες στο πρώτο τρίμηνο.

Θετικές ήταν οι ειδήσεις από την Qualcomm, καθώς η UBS Warburg αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2002 και 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v