Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η διολίσθηση στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται η αμερικανική αγορά, με τα αδύναμα αποτελέσματα τριμήνου των AIG και Dell να μειώνουν περαιτέρω το ήδη περιορισμένο λόγω των οικονομικών ανησυχιών αγοραστικό ενδιαφέρον. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Ισχυρές πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αλλά και του μήνα, με τα αδύναμα αποτελέσματα τριμήνου των AIG και Dell να μειώνουν περαιτέρω το ήδη περιορισμένο, λόγω των οικονομικών ανησυχιών, αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί από χθες στην αμερικανική αγορά, μετά την ισχνή αύξηση κατά 0,6% που εμφάνισε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, εντείνουν ακόμη περισσότερο σήμερα τα νέα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου των AIG και Dell.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan εμφάνισε τον Φεβρουάριο υποχώρηση στο 70,8 από 78,4 τον Ιανουάριο, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου μήνα υποχώρησε και ο δείκτης PMI για την περιοχή του Σικάγο, ενισχύοντας τους φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Φόβους που δεν κατάφεραν να εξαλείψουν ούτε η αύξηση κατά 0,4% που σημείωσαν τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες ούτε η βελτίωση κατά 0,3% των προσωπικών εισοδημάτων τον ίδιο μήνα, καθώς παράλληλα ενισχυμένος εμφανίστηκε και ο δομικός πληθωρισμός (+0,3%), κάτι που ακυρώνει ουσιαστικά την αύξηση των εισοδημάτων.

Έτσι, οι βασικοί δείκτες της αγοράς συνεχίζουν και σήμερα την καθοδική τους πορεία, ”ψαλλιδίζοντας” τα κέρδη που κατέγραψαν στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στις 12.341,37 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,91%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,76%, στις 2.290,56 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 1,98% χαμηλότερα, στις 1.340,58 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντική πτώση καταγράφει ο τίτλος του ασφαλιστικού κολοσσού American International Group, μετά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 5,29 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο, που είναι και οι υψηλότερες ζημιές που έχει εμφανίσει η εταιρία στα 90 χρόνια λειτουργίας της.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται επίσης ο τίτλος της Dell, συμπαρασύροντας και άλλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, μετά την υποχώρηση κατά 6% που εμφάνισε η κερδοφορία της στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει και ο τίτλος της χρηματιστηριακής εταιρίας MF Global, μετά την αποκάλυψη ότι έχει επιβαρυνθεί με ζημιές 140 εκατ. δολαρίων από μη εγκεκριμένες συναλλαγές σε παράγωγα συμβόλαια σιταριού.

Εν τω μεταξύ με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του μήνα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,36% και έκλεισε στις 5.884,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 1,67% και διαμορφώθηκε στις 6.748,13 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε 1,53% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 4.790,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v