Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική αβεβαιότητα πιέζει τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ στην εξωτερική πολιτική. Σε χαμηλό 2,5 μηνών το δολάριο.

Η πολιτική αβεβαιότητα πιέζει τη Wall Street

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις όλο και πιο συχνές εντάσεις ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και άλλες μεγάλες δυνάμεις.

O Dow Jones υποχωρεί 0,2% στις 19.862 μονάδες, ο Nasdaq διολισθαίνει 0,2% στις 5.629 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,16% στις 2.275 μονάδες. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τεταμένες συνομιλίες με τους προέδρους της Αυστραλίας και του Μεξικό, δύο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε την Τετάρτη την «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» του Ιράν, στηλιτεύοντας την «προκλητική» εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Τεχεράνη.

«Φαίνεται πως η αγορά έχει στρέψει την προσοχή από τα πράγματα που είναι θετικά, όπως τα οικονομικά στοιχεία και τα κέρδη, σε πράγματα που είναι πιο ανησυχητικά, όπως οι καυγάδες με το Μεξικό, το Ιράν και την Αυστραλία» δήλωσε στο CNBC, ο Αρτ Χόγκαν, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού στην Wunderlich Securities.

Tην Τετάρτη η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5 με 0,75%, τονίζοντας ότι συνεχίζει να βλέπει βελτίωση της αμερικάνικης οικονομίας. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν πτώση στις 246.000 από 260.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 1,3% το τελευταίο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η παραγωγικότητα είχε αυξηθεί με ρυθμό 3,5% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Για το σύνολο του 2016, η παραγωγικότητα διαμορφώθηκε μόλις 0,2% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2011.

Στο εταιρικό μέτωπο, αποτελέσματα ανακοίνωσαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η Philip Morris και η Merck, με τις μετοχές να καταγράφουν κέρδη 2,88% και 2,4% αντίστοιχα.

Βουτιά 11,62% πραγματοποιεί η μετοχή της Ralph Lauren, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,4% υψηλότερα στα 54,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,26% στα 1.223 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας.

O δείκτης του δολαρίου που καταγράφει τις κινήσεις του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων υποχωρεί στις 99,3 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. 

Στα ομόλογα, κέρδη καταγράφουν τα treasuries. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,43%.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v