Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 4,3% για Nasdaq τον Γενάρη

Μηνιαία κέρδη κατέγραψε η Wall Street παρά τις πιέσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. Τέταρτη σερί πτώση για τον S&P. Στο επίκεντρο οι αντιδράσεις από την πολιτική Τραμπ. Προβλημάτισαν τα εταιρικά αποτελέσματα.

«Άλμα» 4,3% για Nasdaq τον Γενάρη

Πιέσεις ασκήθηκαν σε Dow Jones και S&P καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια μέρα προβλημάτισε τους επενδυτές.

Ειδικότερα, παραμένουν στο προσκήνιο οι αντιδράσεις –εντός και εκτός ΗΠΑ- από την μεταναστευτική πολιτική Τραμπ. Την Δευτέρα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε στην καρατόμηση της υπηρεσιακής υπουργού Δικαιοσύνης μετά την άρνησή της να εφαρμόσει το διάταγμα που προβλέπει την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες ακόμα και στον επιχειρηματικό κόσμο. Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός Amazon φέρεται έτοιμος να κινηθεί ακόμα και νομικά κατά της απόφασης.

Επιπλέον, ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Pfizer (+1,3%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 47 σεντς έναντι 50 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντίστοιχα τα έσοδα μειώθηκαν στα 13,62 δισ. δολ. από 14,04 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, απογοήτευσαν και τα αποτελέσματα της Exxon Mobil (-1,2%). Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο 1,68 δισ. δολ. ή 41 σεντς ανά μετοχή έναντι 2,8 δισ. ή 67 σεντς πέρυσι. Οι αναλυτές ενέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 70 σεντς.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης η Apple θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε από το υψηλό 15 ετών και συγκεκριμένα κινήθηκε χαμηλότερα στις 111,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 113,3 τον προηγούμενο μήνα και 112,9 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις πιέσεις στο δολάριο και την έκθεση του Reuters που υποστηρίζει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν συμμορφωθεί κατά 82% στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 0,3% στα 52,81 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο συνολικά τον Ιανουάριο το πετρέλαιο υποχώρησε 1,8%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 19.864 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,09% στις 2.278 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,02% στις 5.614 μονάδες.

Τον Ιανουάριο ο Dow Jones κέρδισε 0,5%, ο S&P 1,8% και ο Nasdaq 4,3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+1,3%) και Procter & Gamble (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2%) και JP Morgan (-1,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» 1,1% έναντι του ευρώ στο 1,0805 από 1,0694 την προηγούμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα το αμερικανικό νόμισμα είχε πιάσει υψηλό 11 μηνών.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική Τραμπ οδήγησε την τιμή του χρυσού σε άνοδο 1,3% στα 1.211 δολ./oz. Συνολικά, τον Ιανουάριο το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε «άλμα» 5,2%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v