Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε για δεύτερη μέρα ο Dow Jones. Οριακές απώλειες για τους S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και τα macro στις ΗΠΑ. Προβληματίζει ο Τραμπ. Άνοδος 2% στο πετρέλαιο.

Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Σε μία συνεδρίαση ήπιων τόνων, ο Dow Jones παρέμεινε πάνω από τις 20.000 μονάδες καταγράφοντας μικρή άνοδο.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα, μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και τα πρώτα προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις του νέου προέδρου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Μεξικανός πρόεδρος ακύρωσε την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά από tweet του τελευταίου που τον προέτρεπε να μην έρθει στις ΗΠΑ αν πρώτα δεν έχει αποφασίσει να πληρώσει την κατασκευή του τοίχους. Σημειώνεται, ότι η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Μεξικό προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στο πέσο.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η EBay (+4,8%) στο δ’ τρίμηνο καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 54 σεντς ανά μετοχή έναντι 50 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και 53 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, η Caterpillar (-1%) ανακοίνωσε διεύρυνση των ζημιών στο τρίμηνο και συγκεκριμένα στο 1,17 δισ. δολάρια ή 2 δολ. ανά μετοχή έναντι ζημιών 94 εκατ. ή 16 σεντς πέρυσι. Ωστόσο καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή που διαμορφώθηκαν στα 88 σεντς έναντι 66 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Έχουμε φτάσει στην «καρδιά» της περιόδου των εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου. Τα αποτελέσματα των επόμενων δύο εβδομάδων θα επιβεβαιώσουν αν οι τελευταίοι τρεις μήνες του 2016 ήταν σχετικά απογοητευτικοί για τις επιχειρήσεις», επισημαίνει ο αναλυτής της FBN Securities, Jeremy Klein.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, προβλημάτισε η αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ καθώς ανήλθαν στις 259.000 έναντι 237.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στις 247.000 αιτήσεις.

Επιπλέον, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν «βουτιά» 10,4% τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ασκήθηκαν πιέσεις στο αργό μετά την αύξηση των αποθεμάτων και της προσφοράς αργού στις ΗΠΑ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2% στα 53,78 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, με κέρδη 0,16% στις 20.068 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,07% στις 2.296 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,02% στις 5.655 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DuPont (+1,7%) και Microsoft (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,4%) και Caterpillar (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0687 από 1,0747 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7% στα 1.189 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε μία μονάδα βάσης στο 2,51%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v