Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» η Wall Street με το βλέμμα σε Τραμπ και Fed

H αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές του Τραμπ ασκεί πιέσεις στoυς δείκτες της Wall Street. Eχασε τις 20.000 μονάδες o Dow Jones, με βουτιά 200 μονάδων. Κέρδη για χρυσό και γεν.

Στο «κόκκινο» η Wall Street με το βλέμμα σε Τραμπ και Fed

Με βαριές απώλειες ξεκινούν την εβδομάδα οι αμερικανικές μετοχές, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Τραμπ και την ανησυχία για την άνοδο των επιτοκίων.

O Dow Jones υποχωρεί 1,05% ή 200 μονάδες στις 19.888 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,36% στις 5.583 μονάδες. Ο S&P 500 κινείται 1,08% χαμηλότερα στις 2.269 μονάδες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερς απώλειες από την ημέρα των εκλογών. 

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά χωρών προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο, με μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Google, Apple και Facebook να επικρίνουν την πρωτοβουλία.

«Η αβεβαιότητα για τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ και τα αυξανόμενα επιτόκια των ομολόγων επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα», εκτιμά αναλυτής της Evercore ISI.

Ο δείκτης CBOE Volatility Index, γνωστός και ως δείκτης «φόβου», ο οποίος καταγράφει τις εκτιμήσεις της Wall Street για έντονες διακυμάνσεις στον S&P 500, σημειώνει άλμα 14%, στις 12,07 μονάδες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την FactSet.

Ηπια κέρδη καταγράφουν τα ασφαλή καταφύγια. Ο χρυσός κινείται 0,3% υψηλότερα, στα 1.195 δολάρια ανά ουγγιά. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, καταγράφει πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,47%. Το γεν ενισχύεται 0,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% μετά από άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,1% τον Νοέμβριο. Οι μισθοί αυξήθηκαν 0,4% μετά από πτώση 0,1% τον Νοέμβριο. Για το σύνολο του 2016, το εισόδημα αυξήθηκε 3,5%, μετά από άνοδο 4,4% το 2015.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,4% στα 52,95 δολάρια το βαρέλι. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,065 δολάριου/ευρώ. 

Στο ταμπλό, πτώση 2,2% σημειώνει η μετοχή της Boeing, ενώ απώλειες 2% σημειώνουν οι μετοχές των Goldman Sachs, Chevron και Caterpillar. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v