Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 1,3% για τον Dow Jones

Τερμάτισε το εβδομαδιαίο πτωτικό σερί για τους δείκτες Dow Jones και S&P. Προβλημάτισε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Καλά τα αποτελέσματα της Microsoft (+2,2%), αδύναμα της Chevron (-2,5%). Πτώση για το πετρέλαιο.

Εβδομαδιαία κέρδη 1,3% για τον Dow Jones

Μικρή πτώση σημείωσαν οι Dow Jones και S&P μετά τα μέτρια στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία κατέβασε ταχύτητα στο δ’ τρίμηνο καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο τρίμηνο η οικονομία είχε τρέξει με 3,3%.

Στον αντίποδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπιασε υψηλό 13 ετών τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 98,5 μονάδες από 98,2 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση στις 98,1 μονάδες.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μεί. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έδιναν μεγάλη βαρύτητα στη σημερινή συνάντηση, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο στις σχέσεις ΗΠΑ- Μεξικό εξαιτίας της απαίτησης Τραμπ να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του τοίχους από την μεξικανική κυβέρνηση.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Microsoft (+2,2%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 83 σεντς έναντι 79 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 26,7 δισ.

Αντίθετα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της μητρικής της Google, Alphabet (-1,1%). Ειδικότερα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 9,36 δολ. έναντι 9,64 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδα ανήλθαν στα 26,06 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, προβλημάτισαν και τα αποτελέσματα της Chevron (-2,5%) καθώς κέρδη και έσοδα –αν και αυξημένα- διαμορφώθηκαν πολύ κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής. Πάντως οι επενδυτές αναμένουν από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ να τηρήσουν την συμφωνία για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σήμερα, ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,1% στα 53,17 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,04% στις 20.093 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,09% στις 2.294 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στις 5.660 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,3%, ο S&P 1% και ο Nasdaq 1,9%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+2,2%) και Caterpillar (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-2,5%) και Wal-Mart (-1,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ στο 1,0693 από 1,0684 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.188 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 1,4%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε δύο μονάδες βάσης στο 2,48%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v