Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις 11 Οκτωβρίου σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης. Προκαλούν αβεβαιότητα οι πολιτικές Τραμπ. Καλά τα αμερικανικά macro. Πτώση για το πετρέλαιο. Έπιασε υψηλό 11 μηνών το δολάριο. Ανέκαμψε ο χρυσός.

Κάτω από τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones

Τις μεγαλύτερες απώλειες εντός του 2017 κατέγραψε η Wall Street καθώς οι πολιτικές Τραμπ έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Ειδικότερα, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στις ΗΠΑ το διάταγμα του νέου προέδρου που προβλέπει την τετράμηνη απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες. Η άμεση εφαρμογή της απόφασης προκάλεσε προβλήματα στα αμερικανικά αεροδρόμια καθώς ακυρώθηκαν πτήσεις, ταξιδιώτες βρέθηκαν κρατούμενοι ενώ μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον έντονη ήταν η αντίδραση και από τον επιχειρηματικό κόσμο με τις Google, Apple και Facebook να επικρίνουν το νέο διάταγμα Τραμπ.

«Αν και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η νίκη Τραμπ θα οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη το 2017 από αυτή που πιστεύαμε έξι μήνες νωρίτερα, ωστόσο θεωρούμε ότι κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς θα είναι οι έντονες διακυμάνσεις. Όλα δείχνουν πως υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα με την εκλογή Τραμπ», επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής της Craig Nichol, Jim Reid.

Και τουλάχιστον στη σημερινή συνεδρίαση ο Jim Reid επιβεβαιώθηκε καθώς ο δείκτης CBOE Volatility Index ή αλλιώς δείκτης φόβου σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Στο μεταξύ, καλά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 0,5% τον Δεκέμβριο έναντι αύξησης 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχα, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,3% και οι μισθοί κινήθηκαν υψηλότερα κατά 0,4%.

Επιπλέον οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά την Τρίτη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου για δεύτερη ημέρα. Μπορεί οι επενδυτές να προσδοκούν μείωση της παγκόσμιας παραγωγής μετά τη συμφωνία χωρών, εντός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο προβληματίζει η αύξηση της προσφορά στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1% στα 52,63 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 061% στις 19.971 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,6% στις 2.280 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,83% στις 5.613 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+1,3%) και Wal-Mart (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,3%) και DuPont (-2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,0693 από 1,0699 την προηγούμενη μέρα. Νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα είχε πιάσει υψηλό 11 μηνών στο 1,0621.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε την πρώτη άνοδο μετά από πέντε διαδοχικές μέρες πτώσεις. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στα 1.196 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε δύο μονάδες βάσης στο 2,49%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v