Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 5,5% για τον Dow Jones το Νοέμβριο

Κερδοφόρος ήταν ο Νοέμβριος για τη Wall Street παρά τη σημερινή πτώση των S&P και Nasdaq. Οριακή άνοδος για τον Dow Jones. «Άλμα» 9,3% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Μηνιαία «βουτιά» 7,9% για τον χρυσό.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street –εξαίρεση η οριακή άνοδος του Dow Jones-παρά το ράλι της τιμής του πετρελαίου και τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής –η πρώτη των τελευταίων οχτώ ετών- «εκτόξευσε» την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 49 δολ. Αναλυτές, προειδοποιούσαν χθες ότι σε περίπτωση που ναυαγήσει η αρχική συμφωνία του Σεπτεμβρίου, ο μαύρος χρυσός θα μπορούσε να «βουλιάξει» έως τα 35 δολ. λόγω της υπερπροσφοράς στις αγορές. Τελικά οι φόβοι διαψεύστηκαν και το πετρέλαιο ενισχύθηκε 9,3% στα 49,44 δολάρια ανά βαρέλι. Συνολικά για το Νοέμβριο το αργό κινήθηκε υψηλότερα 5,5%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επικύρωση της συμφωνίας από τον ΟΠΕΚ και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκάλεσαν ισχυρή ζήτηση για ενεργειακούς τίτλους στη Wall Street. Ενδεικτικά οι μετοχές των Marathon Oil και Murphy Oil κέρδισαν 20% και 15% αντίστοιχα.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τις περισσότερες των αναμενόμενων νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι νέες θέσεις ανήλθαν στις 216.000 έναντι 160.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Παρά τις καλές διεθνείς και εγχώριες ειδήσεις το αμερικανικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος (εξαίρεση o Dow Jones).

«Βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο που οι επενδυτές φοβούνται να ωθήσουν την αγορά πέρα από τα θεμελιώδη της», υποστήριξε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Key Private Bank, Bruce McCain. Και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, όμως, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια είδηση που θα μπορούσε να πιέσει την αγορά αισθητά χαμηλότερα».

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,01% στις 19.123 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,27% στις 2.198 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,05% στις 5.323 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+3,8%) και DuPont (+3,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa Inc. (-2,2%) και Verizon (-1,9%).

Πρωταγωνιστής των απωλειών για τον τεχνολογικό δείκτη ήταν ο κλάδος της βιοτεχνολογίας.

To Νοέμβριο ο Dow Jones ενισχύθηκε 5,5%, ο S&P 3,4% και ο Nasdaq 2,6%. Αυτή ήταν ο καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Μάρτιο για τους Dow Jones και S&P.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,0598 από 1,0650 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% στα 1.173 δολ./oz. Στον μήνα το πολύτιμο μέταλλο «βούλιαξε» 7,9%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v