Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στα κέρδη η Wall Street

Μικρή άνοδο σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από πτωτικό «διάλειμμα» μόλις μιας μέρας. Ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό έπιασε ο Nasdaq. Ισχυρά τα macro στις ΗΠΑ. «Βουτιά» 3,9% για το πετρέλαιο εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στήριξαν την άνοδο στη Wall Street με τους δείκτες ωστόσο να μην καλύπτουν τις χθεσινές απώλειες. Αρνητικός ο αντίχτυπος από την «βουτιά» του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 3,2% από 2,9% προηγουμένως ενώ οι αναλυτές ανέμεναν η αμερικανική οικονομία να τρέξει με 3%. Αυτός ήταν ο ισχυρότερο ρυθμός ανάπτυξης από το γ' τρίμηνο του 2014.

Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε «άλμα» τον Νοέμβριο καθώς ανήλθε στις 107,1 μονάδες από 100,8 τον προηγούμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσαν τα Tiffany. Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 76 σεντς από 70 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 67 σεντς. Αντίστοιχα τα έξοδα ανήλθαν στα 949,3 εκατ. δολάρια έναντι 938,2 εκατ. πέρυσι.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ την Τετάρτη στη Βιέννη. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο τα μέλη του Οργανισμού είχαν συμφωνήσει σε μια ημερήσια μείωση της παραγωγής από 200.000 έως 700.000 βαρέλια. Όπως σημειώνουν αναλυτές, αν την Τετάρτη δεν επικυρωθεί η συμφωνία τότε το πετρέλαιο ενδέχεται να υποχωρήσει έως τα 35 δολ. ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ δεν θα παραβρεθεί η Ρωσία ενώ η Σαουδική Αραβία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν και του Ιράκ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» 3,9% στα 45,23 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Jerome Powell υποστήριξε ότι «το επιχείρημα υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων από την Fed είναι σίγουρα ισχυρότερο σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου».

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 19.121 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,13% στις 2.204 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 5.379 μονάδες.

Νωρίτερα, ο Nasdaq είχε πιάσει ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στις 5.404 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+3,6%) και Boeing (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-1%) και Chevron (-0,9%).

Όπως επισημαίνει, ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Baird, Bruce Bittles, «το ράλι στη Wall Street έχει οδηγήσει τις μετοχές σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ωστόσο οποιαδήποτε πτώση αναμένεται να είναι περιορισμένη καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν να κατοχυρώσουν κέρδη τον Δεκέμβριο για φορολογικούς λόγους».

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0648 από 1,0612 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.190 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδα βάσης στο 2,29%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v