Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τα ρεκόρ

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι Dow Jones και S&P 500, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Πάνω από τα 49 δολάρια ενισχύεται το αργό. Κέρδη για το δολάριο. Στο 2,39% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι 3,5% για τη Goldman Sachs.

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι του αργού πετρελαίου μετά τα δημοσιεύματα για συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,15% στις 19.145 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανήλθε στις 19.200 μονάδες, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Απώλειες 0,88% σημειώνει ο Nasdaq στις 5.332 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,13% χαμηλότερα στις 2.201 μονάδες.

H αμερικανική ποικιλία του αργού πραγματοποιεί άλμα 10% στα 49,7 δολάρια το βαρέλι. 

Πηγή του Reuters δήλωσε νωρίτερα ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμμετέχουν στον OΠΕΚ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για μείωση παραγωγής πετρελαίου, την πρώτη από το 2008.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συμφωνία είναι στο πλαίσιο που είχε τεθεί στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο. Τότε η Αλγερία είχε προτείνει νέο «ταβάνι» παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα τρέχοντα επίπεδα των 33,7 εκατ. βαρελιών, μια μείωση της τάξεως του 1,2 εκατ. βαρελιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί συζητούν ακόμη τις λεπτομέρειες της πρότασης για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράκ.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 216.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν τη δημιουργία 175.000 θέσεων εργασίας.

Υψηλότερα κινήθηκαν τον Οκτώβριο οι καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα. Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,7% τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0599. To γεν βουτάει 1,5% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 114,3 γεν/δολάριο.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται έξι μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,39%.

Στο ταμπλό, κέρδη 3,5% σημειώνει η Goldman Sachs στα 218 δολάρια, επίπεδο που είναι το υψηλότερο μετά την κρίση του 2009. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε επίσημα ότι το πρώην στέλεχος της τράπεζας, Στίβεν Μνούτσιν, είναι ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v