Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Εταιρικά αποτελέσματα και πετρέλαιο οδήγησαν σε βαριές απώλειες τη Wall Street. Έχασε 200 μονάδες ο Dow Jones. Πτώση 1,5% για Nasdaq. «Βουτιά» 11,4% για τη μετοχή της Alcoa. Ανέκαμψε το Twitter (+2.5%). Άνοδος για το δολάριο. Ισχυρές πιέσεις στη στερλίνα, κάτω από το 1,22 δολ.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα γ' τριμήνου της Alcoa (-11,4%) και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, μπορεί ο μεταλλευτικός όμιλος να ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 166 εκατ. δολ. έναντι 44 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ωστόσο τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 32 σεντς έναντι 33 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 5,21 δισ. από 5,57 δισ. πέρυσι, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στα 5,33 δισ.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η παραγωγή αργού έπιασε ιστορικά υψηλά τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο μαύρος χρυσός κινήθηκε ανοδικά μετά τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα στηρίξει την απόφαση του ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής. Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 50,79 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της RBC Global Asset Management, Ryan Larson, «Η σημερινή πτώση των μετοχών οφείλεται στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και στα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alcoa».

Επιπλέον, αναλυτές επισημαίνουν ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ισχυροποιούν το δολάριο. Σήμερα, το αμερικανικό νόμισμα έπιασε υψηλό 11 εβδομάδων έναντι του ευρώ στο 1,1057 από 1,1140 την προηγούμενη μέρα.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Βρετανική οικονομία η οποία φαίνεται να κλονίζεται καθώς οδεύει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε στον βρετανικό τύπο, ανέφερε ότι το κράτος κινδυνεύει να χάσει φορολογικά έσοδα ύψους 66 δισ. λίρες σε περίπτωση ενός hard Brexit. Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες, η στερλίνα «βούλιαξε» 1,9% στο 1,2129 δολ. από 1,2362 την Δευτέρα.

Στο εταιρικό μέτωπο, ανέκαμψε η μετοχή του Twitter (+2,5%) μετά τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η εξαγορά της εταιρείας δυσκολεύει όχι μόνο εξαιτίας της απόσυρσης του ενδιαφέροντος μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών αλλά και από τη διχαστική στάση του τηρούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,09% ή 200 μονάδων στις 18.128, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,25% στις 2.136 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,54% στις 5.246 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0,4%) και General Electric (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-3%) και United Health Group (-2,3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.255 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό τεσσάρων μηνών καθώς κέρδισε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,76%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v