Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones να διολισθαίνει πάνω από 210 μονάδες. Ενισχύεται το δολάριο, σε υψηλό 11 εβδομάδων. Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα. Βουτιά για τα treasuries. Yποχωρεί 9% η Alcoa. Σε νέο υψηλό έτους η Apple.

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alcoa για το τρίτο τρίμηνο. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,22% ή 216 μονάδες στις 18.107 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,65% χαμηλότερα στις 5.241 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,37% στις 2.134 μονάδες.

«Η σημερινή βουτιά στις μετοχές οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση του αργού και των εμπορευμάτων γενικότερα, καθώς και στα απογοητευτική αποτελέσματα της Alcoa» δήλωσε αναλυτής της RBC Global Asset Management στο Marketwatch.

Ορισμένοι αναλυτές επισήμαναν ότι η ενίσχυση των προσδοκιών για αύξηση του επιτοκίου το Δεκέμβριο πιέζουν το δολάριο υψηλότερα, όπως και τις αποδόσεις των ομολόγων.

H αμερικανική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 166 εκατ. δολάρια ή 33 σεντς ανά μετοχή, έναντι 44 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη θα ανακοινώσει κέρδη 35 σεντς ανά μετοχή.

Η μετοχή της Alcoa βουτάει 9%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της στερλίνας. Ο δείκτης του δολαρίου, που καταγράφει τις κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι νομισμάτων, πραγματοποιεί άλμα 0,6% στις 97,475 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το τέλος Ιουλίου.

Το αμερικανικό νόμισμα λαμβάνει στήριξη από τις ενισχυμένες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο, μετά τη βουτιά του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η στερλίνα, εν μέσω ανησυχιών για «σκληρό Brexit». Το βρετανικό νόμισμα σημειώνει απώλειες 2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,21 δολάρια/στερλίνα.

Στα ομόλογα, μεγάλες απώλειες σημειώνουν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, που κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύεται πέντε μονάδες βάσης στο 1,77%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,6% χαμηλότερα στα 50,4 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα κατέγραψε ράλι 3,1%, μετά τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε μια μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Απώλειες 0,1% σημειώνει και ο χρυσός, στα 1.254 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο ταμπλό, σε νέο υψηλό έτους σκαρφάλωσε η μετοχή της Apple. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού ενισχύεται 1,5% στα 117,8 δολάρια, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκληση του Galaxy 7 από την Samsung. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v