Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με τους S&P και Nasdaq να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά. Πιο κοντά η αύξηση των επιτοκίων μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών σημείωσε ο χρυσός (-1,7%). Απώλειες για το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 255.000 θέσεις εργασίας έναντι 185.000 που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,9%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «η δεύτερη σερί μεγάλη αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας καθησυχάζει τις ανησυχίες των επενδυτών για την «υγεία» της αμερικανικής οικονομίας μετά τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης του Μαΐου. Παράλληλα, η τελευταία αυτή μέτρηση μεγαλώνει τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο».

Επιπλέον θετικός παραμένει ο αντίχτυπος από την χθεσινή απόφαση της BoE να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια και να αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων κατά 60 δισ. στερλίνες.

Στον αντίποδα, το πετρέλαιο υποχώρησε 0,4% στα 41,80 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του μαύρους χρυσού είχε κινηθεί ανοδικά τις δύο προηγούμενες μέρες μετά την μεγάλη μείωση στα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,5%.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β' τριμήνου ανακοίνωσε η Kraft Heinz καθώς τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 85 σεντς έναντι 72 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, τα κέρδη ανά μετοχή είχαν διαμορφωθεί στα 61 σεντς.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,04% στις 18.543 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,86% στις 2.182 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,06% στις 5.221 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες S&P και Nasdaq ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στην εβδομάδα o Dow Jones κέρδισε 0,6%, ο S&P 0,4% και ο Nasdaq 1,1%

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co. (+9,7%) και JP Morgan (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-0,7%) και Procter & Gamble (-0,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1090 δολ. από 1,1130 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών καθώς υποχώρησε 1,7% στα 1.344 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,57%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v