Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινείται η Wall Street

Υψηλότερα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street στον απόηχο των θετικών στοιχείων για την απασχόληση, με τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν νέα υψηλά. Υποχωρεί 1% ο χρυσός. Πτώση για το αργό. Απώλειες για τα αμερικάνικα ομόλογα. Ενισχύεται το δολάριο. Ράλι 6% για τη Merck.

Σε θετικό έδαφος οι αμερικάνικες μετοχές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία δημιούργησε τον Ιούλιο περισσότερες θέσεις από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,8% στις 18.500 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,1% στις 5.218 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Σε νέο επίπεδο ρεκόρ κινείται και ο S&P 500, καταγράφοντας άνοδο 0,7% στις 2.180 μονάδες.

Ο δείκτης «φόβου» VIX σημειώνει πτώση 10% στις 11,18 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου με βάση τα στοιχεία του Bloomberg. 

To υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε 255.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, αρκετά περισσότερες από τις 180.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,9%.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 62,8%, από 62,7% προηγουμένως.Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούνιο, στα 25,69 δολάρια από 25,61 δολάρια. Σε ετήσια βάση ο μέσος μισθός σημείωσε άνοδο 2,6%.

Μετά την δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση, οι traders ανέβασαν την πιθανότητα για μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed μέσα στο Δεκέμβριο στο 46%, από 37% μια ημέρα νωρίτερα.

Οι προσδοκίες για επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed έδωσαν ώθηση στις αμερικάνικες τράπεζες, καθώς η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων θεωρείται πως έχει πλήξει την κερδοφορία τους.

Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 κινείται 2,5% υψηλότερα. Ράλι 3,5% πραγματοποιεί η Bank of America και 3,2% η Citigroup.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,5% χαμηλότερα στα 41,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 1% στα 1.352 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν, της στερλίνας και του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,107.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους κινείται τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,54%.

Στο ταμπλό, ράλι 6% πραγματοποιεί η μετοχή της Merck. Η φαρμακευτική ενισχύεται μετά την είδηση ότι δοκιμαστικό φάρμακο ανταγωνιστικής εταιρείας δεν πέρασε τους απαιτούμενους ελέγχους.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v