Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έβδομη σερί πτώση για τον Dow Jones

Στο κόκκινο έκλεισε η Wall Street επηρεασμένη από το κακό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ικανοποίησαν macro και εταιρικά αποτελέσματα. Σε υψηλό δύο ετών ο χρυσός. Κάτω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο. Πιέσεις στο δολάριο.

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές παρέσυρε σε πτώση και τη Wall Street παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης δεν κατάφερε να προκαλέσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά 0,4% έναντι 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

«Μπορεί οι περισσότεροι επενδυτές να έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα στοιχεία ανεργίας της Παρασκευής ωστόσο δε θα πρέπει να παραγνωρίζουν την αξία των στοιχείων της καταναλωτικής δαπάνης και του πληθωρισμού καθώς θα προσμετρήσουν σε ενδεχόμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια», υποστηρίζει ο Craig Erlam, αναλυτής της Oanda.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β' τριμήνου ανακοίνωσε η Aetna. Συγκεκριμένα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,21 δολ. έναντι 2,05 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα προσαρμοσμένα έσοδα ανήλθαν στα 15,9 δισ. έναντι 15,3 δισ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν τα προσαρμοσμένα κέρδη να διαμορφωθούν στα 2,12 δολ. και τα προσαρμοσμένα έσοδα στα 15,72 δισ.

Αντίστοιχα, καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Pfizer. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 64 σεντς έναντι 56 σεντς στο β' τρίμηνο του 2015 και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 13,15 δισ. από 11,8 δισ. πέρυσι.

Στον αντίποδα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν για δεύτερη μέρα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,4% στα 39,51 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι ο μαύρος χρυσός έκλεισε κάτω από τα 40 δολ. για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2015.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -για έβδομη διαδοχική φορά- 0,49% στις 18.313 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,64% στις 2.157 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,90% στις 5.137 μονάδες. 

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+0,9%) και Procter & Gamble (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-2,5%) και Apple (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1226 δολ. από 1,1164 την Δευτέρα. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» 1,4% σε σχέση με το γεν στα 100,90.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό δύο ετών καθώς ενισχύθηκε 1% στα 1.372 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,54%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v